Samenwerken aan gezondheid in de wijk

Wijkpreventieaanpak

Samen met bewoners, professionals en sleutelpersonen werken we vanuit de Wijkpreventieaanpak in 8 Haagse wijken Transvaal, Schilderswijk, Duindorp, Laak, Loosduinen, Mariahoeve, Regentesse-Valkenboskwartier, Zuidwest aan gezondheid voor iedereen.

Onze aanpak kenmerkt zich door de community-up werkwijze. Ons belangrijkste vertrekpunt is de behoefte van bewoners in de wijk. De leefwereld en ervaringen uit de wijk bepalen onze prioriteiten en aanvliegroute.

grafisch kaartje van de gemeente Den Haag met een aantal aandachtswijken in kleur

Doel van deze aanpak

Onze doelen voor de komende jaren zijn:

  • de relaties en het vertrouwen in de wijk blijven verstevigen;
  • duurzame betrokkenheid van stakeholders realiseren.

Zo bouwen we samen aan gezondheid voor iedereen.

Thema’s

De thema’s waaraan we werken zijn:

  • Gezond opgroeien
  • Gezonde leefstijl
  • Mentale gezondheid
  • Bestaanszekerheid en gelijke kansen op gezondheid
  • Gezonde leefomgeving

Een vraag of idee?

Hebt u een vraagstuk, idee voor samenwerking of behoefte aan verbinding? We praten graag met u hierover verder!

Neem contact met ons op

Samenwerken met de Wijkpreventieaanpak

Vanuit onze rol in de wijk verbinden we formele en informele netwerken met elkaar. Hierbij erkennen we de kracht van bestaande netwerken en zetten we ons in om netwerksamenwerking in de wijken te versterken.

Dit doen we soms als procesbegeleider en soms als ondersteuning van een initiatief. Ook leggen we verbinding met collega’s in het netwerk en een vraag in de wijk. Maar net wat er nodig is om samen verder te komen. Door structureel in gesprek te zijn met elkaar en te reflecteren, zijn aanpassingen in elke fase mogelijk en blijft de regie echt altijd bij de wijk.

Uitgangspunten Wijkpreventieaanpak

Positieve gezondheid

Gezondheid is meer dan je lichamelijk goed voelen. Het gaat ook om het hebben van sociale contacten, veerkracht, zingeving en genieten.
We leggen de focus op het vermogen van mensen om bij te dragen aan hun gezondheid en niet op de beperkingen. Zo versterken we de eigen regie. 

Ongelijk investeren voor gelijke kansen

We werken, net als de Haagse Preventieaanpak, in wijken en buurten waar de gezondheidsachterstanden van inwoners groter zijn dan gemiddeld in Den Haag. Bestaanszekerheid en kansengelijkheid vergroten speelt hierin een belangrijke rol.

Over levensfasen heen

De Wijkpreventieaanpak richt zich op de gezondheid van jong en oud. Soms hebben thema’s betrekking op specifieke levensfasen of doelgroepen. Denk bijvoorbeeld aan vrouwen en gezinnen, jongeren of inwoners met een GGZ- of verslavingsachtergrond.

Gezondheid als gezamenlijke verantwoordelijkheid

Factoren buiten de directe gezondheidszorg en gezondheidsbeleid hebben grote invloed op onze gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan inkomen, onderwijs, de leefomgeving en sociale omstandigheden.
Daarom zien wij gezondheid niet als een losstaand doel, maar als een gedeelde verantwoordelijkheid vanuit alle beleidsterreinen.

Van individuele naar collectieve oplossingen

We maken gebruik van de samenredzaamheid en kracht van de communities. We verleggen de focus van ziekte en zorg via gezondheid en gedrag, naar mens en maatschappij, van individuele zorg naar collectieve preventie.

Achtergrondinformatie WPA

De Wijkpreventieaanpak is tussen 2021-2023 als pilot ontwikkeld binnen Gezond en Gelukkig Den Haag (GGDH). Dit was mede op initiatief van GGD Haaglanden in Moerwijk en Laak, met subsidie Preventiecoalitie van VWS.

Sinds oktober 2023 is de Wijkpreventieaanpak onderdeel van de Haagse Preventieaanpak (HPA). Deze aanpak is uitgebreid naar 8 wijken en wordt uitgevoerd door GGD Haaglanden.