background image

Soa

Laatste update: 17 oktober 2022

Leestijd: 3 minuten

Heb je onveilige seks gehad en ben je bang dat je daardoor een soa hebt opgelopen? Op deze pagina lees je dan wat je kunt doen.

Soa-test

Als je tot 1 van de risicogroepen behoort, kun je bij het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) Haaglanden in aanmerking komen voor een gratis en anonieme test. Ook de behandeling van de meeste soa’s is gratis.

Medewerkers van het CSG bepalen uiteindelijk of je in aanmerking komt voor een (gehele) soa-test. Behoor je niet tot de doelgroep? Maak dan een afspraak bij je eigen huisarts.

Wil je anoniem blijven, geef dit dan aan bij het CSG.

Op www.seksuelegezondheidhaaglanden.nl vind je meer informatie.

Afspraak maken

Voor een consult bij het Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden moet je een afspraak maken. Dit kan online. Tijdens de aanvraag beantwoord je een aantal persoonlijke vragen. Op basis daarvan wordt bepaald of je in aanmerking komt voor een consult bij het Centrum Seksuele Gezondheid.

Je kunt eventueel ook telefonisch een afspraak maken bij het Centrum Seksuele Gezondheid. Bel vooral zelf, want ook tijdens dit gesprek stellen onze doktersassistenten je een aantal persoonlijke vragen. Zij bepalen of je langs kunt komen voor een soa-test.

 • Voor jongeren t/m 24 jaar: soa-test bij JIP

  Jongeren t/m 24 jaar kunnen ook terecht bij het Jongeren Informatie Punt (JIP) in Den Haag of Zoetermeer:

  JIP Den Haag

  Maandag t/m vrijdag van 13.00 uur tot 17.00 uur
  Sense spreekuur en soa-testen: Donderdag van 13.30 tot 16.30 uur

  JIP Zoetermeer

  Maandag t/m donderdag van 13.00 uur tot 17.00 uur (vrijdag gesloten)
  Sense spreekuur en soa-testen: Maandag van 13.30 tot 16.30 uur

 • ZIZ: snelle en goedkope soa-zorg

  Het Centrum Seksuele Gezondheid GGD Haaglanden (CSG) en zorgverzekeraar CZ werken samen met ZIZ, een aanbieder van goedkope en snelle soa-zorg. Het CSG verwijst cliënten naar ZIZ, die niet bij het CSG terecht kunnen, maar die wel heel graag een soa-test willen.

  Meer weten? Kijk op www.ziz.nl.

 • Wanneer testen?

  Heeft u geen klachten? Dan raden wij u aan om pas 14 dagen na onveilig seksueel contact een soa-onderzoek te doen. Als u eerder test, bestaat de kans dat de infectie nog niet aantoonbaar is. Een hiv-, syfilis- of hepatitis B-test is zelfs pas 3 maanden na het onveilige contact 100% betrouwbaar. Daarom bespreken we tijdens het consult of het verstandig is om het bloedonderzoek na deze periode nog eens te herhalen.

  Meer informatie vindt u op de website van het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) GGD Haaglanden.

 • Grote kans op hiv-infectie?

  Heb je onveilige seks gehad met iemand die (misschien) hiv-geïnfecteerd is? Of heb je op een andere manier direct risico opgelopen? Maak dan zo spoedig mogelijk een afspraak bij je huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) GGD Haaglanden.

  Je kunt dan in aanmerking komen voor een PEP-behandeling. PEP staat voor Post Expositie Profylaxe. Het is een kuur met hiv-remmers om te voorkomen dat je met hiv-geïnfecteerd raakt. Je moet dan wel zo snel mogelijk – binnen 72 uur – met de kuur beginnen.

  Lees meer over het testen op hiv.

 • Online soa-test

  Heb jij onveilige seks gehad? Of heb je klachten? Heb je een nieuwe relatie en wil je stoppen met condooms? Doe de online soa-test en laat je adviseren.

  Doe de online test.

Open blok met informatie over Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Telefonisch:
maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:00 uur
Spreekuur:
maandag t/m vrijdag van 8.15 tot 16.30 uur
uitsluitend via een online of telefonische afspraak
Open blok met informatie over Gezondheidsgids – soa’s in cijfers

Afbeelding gezondheidsgids

Haaglanden in cijfers

Wist je dat bij 22,6% van de soa-consulten in Haaglanden minimaal één ‘Big Five’ soa wordt diagnosticeerd (chlamydia, gonorroe, syfillis, hiv, of hepatitis B)? Meer cijfers over soa vind je op de Gezondheidsgids Haaglanden.