background image
Seksuele gezondheid

Ongewenst zwanger

Laatste update: 9 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Je kunt ongewenst zwanger raken als je seks hebt gehad zonder condoom of zonder ander goed anticonceptiemiddel. Is dit in de afgelopen 3 dagen het geval geweest? En wil je (nog) niet zwanger worden? Onderneem dan actie om een zwangerschap te voorkomen.

Zwangerschap voorkomen met morning-afterpil

Na een onveilige vrijpartij kunt u de morning-afterpil slikken. Met deze ‘noodpil’ is het mogelijk om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Neemt u de morning-afterpil binnen 24 uur in, dan is de kans om ongewenst zwanger te raken het kleinst.

Na 72 uur is de morning-afterpil niet meer geschikt om te gebruiken. Een mogelijke zwangerschap kan dan worden beëindigd door een overtijdbehandeling of een abortuspil. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Wat je moet weten over de morning-afterpil

De morning-afterpil is te koop bij iedere drogist en apotheek voor ongeveer € 15,00. Hij is niet 100% betrouwbaar. Als je de morning-afterpil slikt, kun je nog altijd zwanger worden, al is de kans dan wel veel kleiner. Doe voor de zekerheid een zwangerschapstest na 3 weken.

Hoe sneller je de morning-afterpil inneemt, hoe beter hij werkt. Maar slik hem in ieder geval binnen 72 uur (3 dagen). De morning-afterpil werkt alleen als je nog niet zwanger bent. Het is dus geen abortuspil.

Ongewenst zwanger, wat nu?

Ben je ongewenst zwanger en heb je vragen of wil je advies? Neem dan contact op met je huisarts. Wil of kan je dat niet? Dan kun je onder andere terecht bij:

  • het Sense spreekuur. Vind een spreekuur bij jou in de buurt;
  • chat voor hulp van Siriz. Meer informatie over de chat voor hulp en de chatruimte zelf, vind je op: www.siriz.nl;
  • FIOM Den Haag. De FIOM is een organisatie gespecialiseerd in onder andere hulpverlening rondom zwangerschap en abortus. Meer informatie vind je op: www.fiomdenhaag.nl.