Actieve begeleiding om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen

Nu Niet Zwanger

Laatste update: 20 september 2022

Leestijd: 2 minuten

Het doel van het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) is om onbedoelde zwangerschappen bij kwetsbare mensen te voorkomen. Als hulpverlener maak je het verschil door het gesprek te voeren over de kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zo bied je als hulpverlener begeleiding waarbij de cliënt zelf regie kan voeren over zijn/haar kinderwens. De begeleiding wordt altijd op vrijwillige basis geboden.

Samenwerken

NNZ bouwt aan een netwerk van betrokken ketenpartners binnen het sociale en medische domein. Door de nauwe samenwerking krijgen cliënten laagdrempelig en passende begeleiding.

Nu niet Zwanger maakt samenwerkingsafspraken met organisaties over het implementeren van NNZ. Het team van NNZ ondersteunt organisaties en professionals in het toepassen van de Nu Niet Zwanger begeleiding. Heb je interesse in het programma? Neem dan contact met ons op.

Heb je als (huis-) arts, verloskundige of gynaecoloog cliënten/patiënten die ondersteuning nodig hebben bij het komen tot een bewuste keuze rondom kinderwens? Meld het rechtstreeks bij het team Nu Niet Zwanger van de GGD.

Training Nu Niet Zwanger

NNZ biedt trainingen aan professionals in het sociaal domein. Door het volgen van de training wordt een hulpverlener aandachtsfunctionaris voor NNZ. Zij zijn de ambassadeurs van NNZ en houden het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie binnen hun organisatie op de agenda.

De training is gericht op het overdragen van kennis en vaardigheden van de Nu Niet Zwanger-methodiek, gespreksvoering en anticonceptiemiddelen. De aandachtsfunctionaris draagt kennis en vaardigheden over aan collega’s.

Werkgebied Nu Niet Zwanger

NNZ is momenteel beschikbaar in gemeente Den Haag. Ben je werkzaam bij een andere gemeente in Haaglanden en wil je informatie over het programma? Neem dan contact op met het Nu Niet Zwanger-team van GGD Haaglanden.

Kansrijke Start

NNZ valt onder het bredere programma Kansrijke Start waarin de eerste 1000 dagen van een kind centraal staan. NNZ is 1 van de interventies die vallen onder actielijn 1 van Kansrijke Start ‘vóór de zwangerschap’.

Contactformulier

Via nunietzwanger@ggdhaaglanden.nl kunt u contactformulieren opvragen. Benoem geen cliëntgegevens in deze email. Mail aanmeldformulieren altijd beveiligd en alleen met toestemming van de cliënt.