Actieve begeleiding om onbedoelde zwangerschappen te voorkomen

Nu Niet Zwanger

Laatste update: 7 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Het doel van het programma Nu Niet Zwanger (NNZ) is om onbedoelde zwangerschappen bij kwetsbare mensen te voorkomen. We bieden begeleiding waarbij de cliënt zelf regie kan voeren over zijn/haar kinderwens. De begeleiding wordt altijd op vrijwillige basis geboden.

Samenwerken

NNZ bouwt aan een netwerk van betrokken ketenpartners binnen het sociale en medische domein. Door de nauwe samenwerking krijgen cliënten laagdrempelig en passende begeleiding.

Nu niet Zwanger maakt samenwerkingsafspraken met organisaties over het implementeren van NNZ. Heb je interesse in het programma? Neem dan contact met ons op.

Heb je als huisarts, verloskundige of gynaecoloog cliënten/patiënten die ondersteuning nodig hebben bij het komen tot een bewuste keuze rondom kinderwens? Je kunt hen rechtstreeks aanmelden bij het team Nu Niet Zwanger van de GGD.

Training Nu Niet Zwanger

NNZ biedt trainingen aan professionals in het sociaal domein. Door het volgen van de training wordt een hulpverlener aandachtsfunctionaris voor NNZ. Zij zijn de ambassadeurs van NNZ en houden het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie binnen hun organisatie op de agenda.

De training is gericht op het overdragen van kennis en vaardigheden van de Nu Niet Zwanger-methodiek, gespreksvoering en anticonceptiemiddelen. De aandachtsfunctionaris draagt kennis en vaardigheden over aan collega’s.

Werkgebied Nu Niet Zwanger

NNZ is momenteel beschikbaar in gemeente Den Haag. Ben je werkzaam bij een andere gemeente in Haaglanden en wil je informatie over het programma? Neem dan contact op met het Nu Niet Zwanger-team van GGD Haaglanden.

Kansrijke Start

NNZ valt onder het bredere programma Kansrijke Start waarin de eerste 1000 dagen van een kind centraal staan. NNZ is 1 van de interventies die vallen onder actielijn 1 van Kansrijke Start ‘vóór de zwangerschap’.