Vluchtelingen uit de Oekraïne

De oorlog in Oekraïne houdt ons allemaal bezig. Miljoenen Oekraïners hebben alles achtergelaten om in andere Europese landen te schuilen voor het oorlogsgeweld. In de regio Haaglanden komen in totaal 2.000 opvangplekken.

De GGD is in samenwerking met de gemeenten betrokken bij de eerste zorg voor de vluchtelingen. Heb je vragen over de gezondheidszorg voor Oekraïense vluchtelingen in de regio Haaglanden? Lees hier dan nu meer over.

Informatie voor inwoners en gastgezinnen

Wat kan ik doen als vluchtelingen uit de Oekraïne, die bij mij thuis verblijven, gezondheidsklachten hebben?

Neem dan altijd contact op met een (of jouw eigen) huisarts. Ook kan jouw huisarts hierover contact opnemen met de GGD, afdeling Infectieziekten via telefoonnummer 088 – 355 01 00.

Verder vind je veel informatie op Refugeehelp. Dit is een online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die wil helpen.

Corona

Kunnen vluchtelingen gevaccineerd worden tegen corona?

Ja, op alle vaccinatielocaties van GGD Haaglanden kunnen vluchtelingen gratis en zonder afspraak een eerste, tweede of boosterprik krijgen. Hier vind je de tijden en adressen van de verschillende locaties in Haaglanden.

Als vluchtelingen klachten hebben, die bij corona passen, kunnen zij zich dan laten testen?

Ja, het advies is om vluchtelingen dan een zelftest te laten doen. Kijk voor meer informatie hierover op de website van de Rijksoverheid.

Hoe kan ik voorkomen dat ik zelf corona oploop?

  • Was je handen zorgvuldig
  • Hoest en nies in de ellenboog
  • Gebruik papieren zakdoeken
  • Ventileer je woning
  • Doe een zelftest bij klachten

Meer weten? Kijk dan op:

Huisdieren uit Oekraïne

Ik heb vragen over meereizende huisdieren uit Oekraïne. Waar kan ik dan terecht?

Voor vragen over meereizende huisdieren kun je terecht bij het meldpunt Hulp voor Dieren uit Oekraïne. Je kunt dit meldpunt hierover bellen via telefoonnummer 088-811 33 33 (op werkdagen van 09.00-17.00 uur) of mailen: info@hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Op de website van dit meldpunt is ook informatie beschikbaar in het Oekraïens en Russisch: www.hulpvoordierenuitoekraine.nl.

Informatie en hulplijnen in het Oekraïens