project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Veelgestelde vragen

Waarom moet ik mijzelf laten vaccineren?

Een vaccinatie is aan te raden om het risico op een infectieziekte in een (sub-)tropisch land zoveel mogelijk te verkleinen. De meeste vaccinaties zijn niet verplicht. Maar ziek worden tijdens de reis kan uw vakantieplezier bederven en ook na thuiskomst nadelige gevolgen hebben.

Hoeveel (herhalings-)vaccinaties heb ik nodig?

Dit is afhankelijk van een aantal factoren zoals: het soort vaccinatie, de leeftijd en de persoonlijke gezondheidssituatie.

Mijn eerste hepatitis A-vaccinatie is langer dan één jaar geleden. Biedt een herhalingsvaccinatie nu langdurig bescherming?

Jazeker. Heeft u eerder een hepatitis A-vaccinatie ontvangen? Dan biedt de herhalingsvaccinatie een beschermingsduur van 25 jaar.

Waaruit bestaat reisadvies?

U ontvangt altijd een persoonlijk advies op maat op basis van de bestemming, het doel van de reis en uw gezondheid. Daarnaast geeft GGD Haaglanden advies over eten en drinken en het voorkomen van muggen- en insectenbeten, hoogteziekte, diarree en dengue.

Komt malaria voor op mijn reisbestemming?

Malaria is streekgebonden en soms ook seizoensgebonden. Neem contact op met de GGD voor een passend malaria-advies voor uw reisbestemming.

Hoe bescherm ik mij tegen malaria?

Draag bedekkende kleding en gebruik tussen zonsondergang en zonsopgang insectwerende middelen met DEET op de onbedekte huiddelen. Een geïmpregneerd muskietennet zorgt ervoor dat u ongestoord kunt slapen. Voor een aantal gebieden is het gebruik van een antimalariamiddel (chemoprofylaxe) aan te raden. Een vaccinatie tegen malaria bestaat (nog) niet.

Ik heb als kind een DTP-vaccinatie gehad, moet ik dan nu nog een DTP-vaccinatie?

DTP biedt tien jaar bescherming, wanneer men als kind gevaccineerd is volgens het Rijksvaccinatieprogramma. Voorbeeld: Als iemand op negenjarige leeftijd zijn laatste DTP-vaccinatie heeft gekregen, dan verloopt deze in het negentiende levensjaar.

Zijn mijn medicijnen van invloed op de vaccinatie?

Dit is afhankelijk van het soort medicatie. Maak voor advies een afspraak op het reizigersspreekuur.

Ik ga naar Mekka (Hadj), welke vaccinatie is verplicht?

De regering van Saoedi-Arabië verplicht de meningokokken ACWY-vaccinatie voor alle reizigers naar Mekka. Meningokokken zijn bacteriën die hersenvliesontsteking kunnen veroorzaken. Mogelijk zijn nog andere vaccinaties nodig. In deze regio komen ziektes als polio, hepatitis A en buiktyfus namelijk veel voor.

Ik ben zwanger en ga op reis. Kan ik mij laten vaccineren?

Strikt genomen kunt u tijdens de zwangerschap de meeste vaccinaties krijgen. Maar het risico van de vaccinatie moet natuurlijk niet groter zijn dan het risico op infecties tijdens de reis.


Meer informatie over zwanger op reis gaan, vindt u op de website van GGD Reisvaccinaties.

Meer veelgestelde vragen

Meer vragen over reisvaccinaties en de bijbehorende antwoorden vindt u op de website GGD Reisvaccinaties.