project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Testen op hiv

Het hiv-virus beschadigt het afweersysteem. Hierdoor kan het lichaam zich steeds minder goed beschermen tegen ziektes.

Als u denkt dat u met het hiv-virus besmet bent, kunt u een hiv-test laten doen bij:


Meer informatie over soa-test en het maken van een afspraak


Voor een hiv- test wordt een buisje bloed afgenomen. De uitslag van de test is na 2 weken bekend. Alleen u krijgt de resultaten te horen, niemand anders.


Hiv veroorzaakt aids

Het hiv-virus zorgt ervoor dat het afweersysteem in je lichaam wordt aangetast. Hierdoor ben je kwetsbaar voor andere ziektes. Als het hiv-virus je lichaam zo verzwakt heeft dat het niet meer kan vechten tegen bacteriën of virussen, dan kun je aids krijgen. Van aids kun je genezen. Het hiv-virus blijft wel in je lichaam aanwezig.

Hoe kunt u hiv krijgen?

  • Via seksueel contact. Het virus zit behalve in bloed ook in vaginaal vocht en sperma. Als u onbeschermd vrijt met iemand die het virus heeft, kunt u besmet raken. U kunt aan de buitenkant niet zien of iemand het hiv-virus bij zich draagt. Veilig vrijen, dus met een condoom, is daarom erg belangrijk.
  • Door bloedcontact. Besmetting via bloed kan gebeuren als bloed met het hiv-virus in uw bloed terecht komt. Bijvoorbeeld door het delen van naalden bij drugsgebruik of door het prikken aan een gebruikte naald.
  • Zwangere vrouwen, die besmet zijn met hiv, kunnen het virus ook overdragen aan hun (ongeboren) baby. Daarom worden alle zwangeren in Nederland getest op hiv.


Het hiv-virus krijgt u niet door een geïnfecteerd iemand een hand te geven, te kussen, of via hoesten, niezen, uit hetzelfde glas drinken, de wc-bril of een muggenbeet.


Behandelen van hiv/aids

Tegen hiv en aids bestaan nog geen geneesmiddelen of vaccins. Wel zijn er medicijnen die zorgen dat u niet zo snel ziek wordt. Meer informatie over de behandeling vindt u op de website van het Centrum Seksuele Gezondheid (CSG) Haaglanden


Meer informatie

Heeft u vragen en wilt u weten waar u terecht kunt, kijk dan bij vragen over seks.