project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Samen voor een rookvrije omgeving

Een gezonde leefstijl is van grote meerwaarde voor een actieve en vitale samenleving. Onderdeel daarvan is een rookvrije omgeving. Naast zichtbaarheid en regelgeving gaat het daarbij om het geven van het goede voorbeeld om schadelijk meeroken te voorkomen. Door kinderen rookvrij te laten opgroeien zorgen we ervoor dat roken geen gewoonte lijkt, en daar kan iedereen aan meedoen. GGD Haaglanden stimuleert actief alle organisaties in de regio Haaglanden bij te dragen aan een rookvrije omgeving en roept inwoners op de rookvrije omgeving te volgen en te stimuleren. Dit betekent rookvrije zones binnen en buiten, altijd uit het zicht van kinderen.Haaglanden gemeenten aan het woord over de Rookvrije OmgevingWaarom Rookvrije Omgeving

Twee op de drie huidige volwassen rokers is als kind met roken begonnen. Iedere week starten honderden kinderen met roken en raken verslaafd. Kinderen zijn extra gevoelig voor verslaving. Hoe jonger iemand begint, hoe moeilijker het is om te stoppen. Roken lijkt een gewoonte doordat het zo zichtbaar is. Daarom streeft GGD Haaglanden naar een volledig rookvrije omgeving in de hele regio.


Hoe kunt u helpen?

Klik hieronder de organisatie aan waarbinnen u actief bent en vind meer informatie over de rookvrije omgeving. Maak uw beleid en omgeving zichtbaar rookvrij! Er zijn gratis borden voor buitensportverenigingen, speeltuinverenigingen, scoutinggroepen, buitenzwembaden en kinderboerderijen. U kunt ze bestellen via: webshop.rookvrijegeneratie.nl/acties.


Kinderopvang

(Jonge) Kinderen horen in een gezonde en veilige omgeving te spelen en te slapen. Om zichtbaar te maken dat uw kinderopvang rookvrij is kunt u diverse materialen gebruiken.

Schoolterrein

Vanaf 1 augustus 2020 is een rookvrij schoolterrein opgenomen in de wetgeving. Op en rond het schoolterrein willen we goede voorbeelden en wordt er niet meer gerookt. Dit geldt voor primair en voortgezet onderwijs, mbo en hoger onderwijs. Bent u nog op zoek naar materialen?

Spelen en recreëren

Uit onderzoek van KWF Kankerbestrijding in 2018 blijft dat 82% van de Nederlanders, voorstander is dat speelplekken rookvrij zijn met een zichtbaar bord aan de gevel of aan het hek.


Met een rookvrije speelplek geeft u het goede voorbeeld aan kinderen. Voorbeelden van speelplekken zijn een speeltuin, scoutinggroep, buitenzwembad, de kinderboerderij, dierentuin of een attractiepark.


Kinderen horen rookvrij te spelen, zowel binnen als buiten. Om zichtbaar te maken dat de speelplek rookvrij is kunt u diverse materialen gebruiken.

Sportverenigingen

Roken en sport gaan niet samen. Het creëren van draagvlak is een belangrijke eerste stap om een rookvrije sportvereniging te worden. Met de juiste communicatiemiddelen en materialen kunt u de meningen hierover inventariseren binnen uw vereniging en het draagvlak vergroten.

Bedrijven

Zet u ook al stappen om tabaksvrij te worden? Dit betekent stoppen met samenwerken met en investeren in de tabaksindustrie, stoppen met de verkoop van tabak, een rookvrije werkomgeving creëren voor medewerkers of een combinatie hiervan.


U kunt helpen t.b.v. de rookvrije omgeving in regio Haaglanden!


Meer informatie over hoe u als bedrijf hierin kan bijdragen.

Zorg

Als zorgverlener/-organisatie kunt u op verschillende manieren een bijdrage leveren aan een rookvrije omgeving. Dit kan in de werkomgeving bijvoorbeeld door patiënten te adviseren over of te begeleiden bij stoppen met roken, of door te helpen om de instelling waarin u werkt rookvrij te maken.


Op de website van Rookvrije Zorg vindt u een toolkit die handvatten biedt om een rookvrije werk- en behandelcultuur in de zorg te realiseren.


Meer informatie

Gemeenten

Steeds meer gemeenten hebben beleid en uitvoeringsplannen voor een rookvrije omgeving. In 7 stappen kunt u als gemeente toewerken naar een rookvrije omgeving. Het creëren van draagvlak binnen uw gemeente is hierbij de belangrijkste eerste stap.


Meer informatie


Wat is belangrijk in het proces naar een rookvrije omgeving?


  • Communiceer vooraf aan betrokkenen (leden, bezoekers, vrijwilligers, inwoners, werknemers, etc.) dat uw organisatie rookvrij wordt
  • Realiseer een rookvrije entree (ook de buitenplaats is rookvrij)
  • Creëer draagvlak onder leden, bezoekers, werknemers, vrijwilligers en andere betrokkenen
  • Maak het bespreekbaar, benader rokers vriendelijk
  • Maak een meldpunt waar mensen bezwaar kunnen maken
  • Maak het zichtbaar (d.m.v. borden)
  • Organiseer een feestelijk opening vanaf het moment dat uw organisatie rookvrij is (laat de wethouder het nieuwe rookvrije terrein officieel openen)
  • Nodig (lokale) pers uit of stuur een persbericht
  • Kondig het aan via (sociale/lokale) media


Regionale nieuwsbrieven

GGD Haaglanden verstuurt periodiek de nieuwsbrief Rookvrije Omgeving. Hieronder kunt u de laatste nieuwsbrievenU kunt zich aanmelden voor deze nieuwsbrief.


Webinars terug kijken

Op de website rookvrijegeneratie.nl kunt u filmpjes van de afgelopen 2 webinars terug kijken.


Meer informatie

Heeft u algemene vragen over Rookvrije Omgeving Haaglanden neem dan contact met ons op via rookvrijeomgeving@ggdhaaglanden.nl.