project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Maand van de Liefde 2020

Activiteiten voor voortgezet onderwijs

In 2020 organiseren we in februari weer de 'Maand van de Liefde'. Het thema van deze maand is 'Bloot gewoon?'. U kunt uw school aanmelden voor deze activiteiten. Hoe dit moet, staat per activiteit vermeld.


Gastles Verkering & Verliefd zijn - klas 1 (Centrum 16•22)

In deze les gaat het over de 4 belangrijkste relaties: familie, vrienden, liefde en de zakelijke (school)relatie.

  • Welke relaties vinden de leerlingen nu belangrijk, leuk of lastig en waarom?
  • Speelt verliefdheid al een rol in hun leven?
  • Hoe ga je om met de diverse relaties, hoe onderhoud je ze en hoe neem je afscheid... met of zonder hulp van sociale media?

  De mening van de leerling staat tijdens de gastles centraal.


Aanmelden

Stuur een mail naar Jan Willem de Klerk van Centrum 16•22. Vermeld de naam van uw school, de contactpersoon, het aantal klassen en de gewenste datum.

 

Gastles Wie ben je en op wie val je? Over Seksuele Diversiteit en Genderidentiteit - klas 2/3 (COC Haaglanden)

Deze les gaat over seksuele diversiteit en genderidentiteit. Niet iedereen voelt zich

thuis in de vakjes ‘man’, ‘vrouw’, ‘hetero’ of ‘homo’. Dat hoeft ook niet. Wat mannelijk of vrouwelijk is en op wie je verliefd wordt bepaal je zelf. Of toch niet? Hoe is het om ‘anders’ te zijn? Of durf je juist jezelf te zijn?


In deze les gaan de leerlingen in gesprek met de voorlichters van COC Haaglanden over vooroordelen en stereotypen, over gender en seksuele diversiteit. Onderwerpen als groepsdruk, pesten en acceptatie van mensen die anders zijn, komen aan de orde. Ook bespreken de voorlichters met de leerlingen hoe zij zelf kunnen bijdragen aan een open en veilige sfeer op school. Leerlingen kunnen vragen stellen en hun twijfels en meningen openlijk bespreken.


Aanmelden

Meld u aan via het formulier op www.cochaaglanden.nl.

 

Gastles Pikante Foto - klas 1 t/m 4 (JIP Haaglanden)

In deze les wordt besproken wat de risico’s zijn van het versturen van bijvoorbeeld foto’s via Social Media. Met de komst van Facebook, Instagram en Snapchat is het heel makkelijk om pikante foto’s te verspreiden (sexting). Veel jongeren maken gebruik van social media platforms, maar zijn zich er niet van bewust wat er kan gebeuren als een foto in verkeerde handen valt en wat je kunt doen als dit is gebeurd.


De gastles kan ook gegeven worden aan de ouder en het kind. Samen in gesprek om bewust te worden van de risico’s.


Aanmelden

Aanmelden en verdere info: j.slijkhuis@jiphaaglanden.nl.

 

Gastles Veilig Vrijen - klas 3 t/m 6 (JIP Haaglanden)

De meeste jongeren weten dat ze veilig moeten vrijen. Maar wat is veilig vrijen precies en welke voorbehoedsmiddelen zijn er? Wat kan er gebeuren als je een keer onveilig gevreeën hebt ?


Tijdens deze voorlichting gaat het erom om dat op een laagdrempelige manier veilig vrijen en mogelijke risico’s bij onveilig vrijen bespreekbaar worden gemaakt. Daarnaast wordt er op een ludieke wijze geoefend met het omdoen van een condoom.


Aanmelden

Aanmelden en verdere informatie: j.slijkhuis@jiphaaglanden.nl.

 

Gastles Hoe doe je dat nou een relatie hebben? - klas 4 door (Centrum 16•22)

In deze les komen zo veel mogelijk eerste keren aan bod rondom een liefdesrelatie. Hoe kijk je aan tegen een eerste keer, hoe vind je het of hoe kijk je erop terug? Een eerste keer kan gaan over zoenen, verliefd zijn, seks enzovoorts. Heeft een eerste keer je beïnvloedt en op welke manier? De mening van de leerling staat centraal.


Aanmelden

U kunt uw school aanmelden door een mail te sturen naar JanWillemdeklerk@centrum1622.nl. Vermeld de naam van de school, het aantal klassen en de gewenste datum.


Workshop anticonceptie voor meiden – welke anticonceptie past bij jou?

Tijdens deze interactieve workshop gaan meiden met elkaar en onder begeleiding van een verpleegkundige, ontdekken wat er allemaal mogelijk is op het gebied van anticonceptie. Door hen actief te betrekken bij de keuze voor een passende methode, neemt de kans op succesvol anticonceptiegebruik toe en neemt het risico op ongewenste zwangerschap af.


De workshop wordt in kleine groepjes gegeven zodat er voldoende tijd en aandacht is voor persoonlijke vragen.


Aanmelden

Aanmelden en verdere informatie: juanita.rodriquez@ggdhaaglanden.nl. Vermeld de naam van de school, contactpersoon, gewenste datum en aantal deelnemers.


Voorlichting Jonge Moeders (Loket voor Jonge Moeders)

Binnen 1 of 2 lesuren wordt er gezamenlijk met de jongeren een realistisch beeld gecreëerd over het jonge moederschap/ouderschap. Aan bod komen:

 • Plan je zwangerschap
 • Wat is een goed moment om aan kinderen te beginnen?
 • Wat heb je nodig?
 • Veilig vrijen en anticonceptie

Aanmelden

Stuur een mail naar P.Boes@xtra.nl. onder vermelding van de naam van de school, contactpersoon, aantal klassen en gewenste datum.

Rooie Oortjes: praten over de liefde (ouderbijeenkomst)

In gesprek gaan met je kind over seksualiteit is niet altijd even makkelijk. Niet alleen op school, maar ook thuis is het belangrijk dat je als ouder het signaal geeft dat je kind met jou kan praten over zijn/haar seksualiteit. De voorlichting ‘Seksualiteit en Weerbaarheid’ geeft ouders de juiste tools om het gesprek aan te gaan. Extra optie: Bijeenkomst voor zowel ouder als het kind. Samen in gesprek en taboes doorbreken.


Aanmelden

Aanmelden en verdere informatie: j.slijkhuis@jiphaaglanden.nl.


Posters – B for Bisexuality

Een studente van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten heeft een prachtige fotoserie gemaakt waarop verschillende biseksuele koppels te zien zijn. Het doel van deze fotoserie is dat er meer openheid ontstaat voor een gesprek over biseksualiteit.

De fotoserie is van 7 tot en met 15 februari te bezichtigen in het Atrium van het Stadhuis. Het is ook mogelijk om deze fotoserie op poster formaat gratis te bestellen en deze op te hangen in de school.

Aanvragen en verdere informatie: j.slijkhuis@jiphaaglanden.nl

 

Spiekboekje Veilig Vrijen & Plezier in Seks (uitgave december 2017)

Speciaal voor jongeren is er een spiekboekje over veilig vrijen met tips en adressen. Dit spiekboekje is ontwikkeld voor Haaglanden. U kunt het spiekboekje aanvragen door een mail te sturen naar paul.terwee@ggdhaaglanden.nl.