project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG)

Samen maken we gezond normaal

De Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) is een programma van GGD Haaglanden dat zich richt op het voorkomen van overgewicht bij alle kinderen en jongeren in Den Haag. Elk kind hoort lekker in zijn vel te zitten en gezond op te groeien in een gezonde omgeving. Daar maken wij ons hard voor.
Het programma is gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Samen met professionals uit de zorg, welzijn en het onderwijs zetten we ons in voor tijdige signalering, de juiste zorg en begeleiding voor kinderen met een ongezond gewicht.


It takes a village to raise a child

Om dit te bereiken is samenwerking met alle alle partijen in Den Haag, die direct of indirect met kinderen te maken hebben, heel belangrijk. Zo kan ieder zijn bijdrage leveren om de omgeving van kinderen gezond te maken en te houden. Ouders, opvoeders, leraren, sportcoaches, professionals en intermediairs in de zorg en welzijn en ieder ander in de omgeving van een kind heeft invloed op het eet- en beweeggedrag. Alleen door samen te werken lukt het om meer kinderen op gezond gewicht te krijgen.

Onze boodschap

Een gezonde leefstijl is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom dragen we de volgende boodschappen uit:

water drinken is gezond en lekker
  • Gezonde voeding (elke dag groente en fruit)
  • Water drinken
  • Voldoende bewegen
  • Voldoende slaap

Op jonge leeftijd kan overgewicht al lichamelijke klachten veroorzaken (zoals bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk). Ook op sociaal-emotioneel gebied kunnen kinderen met overgewicht problemen ervaren. Ze worden meer gepest en hebben vaker een laag zelfbeeld. Als kinderen op jonge leeftijd (vanaf 7 jaar) overgewicht hebben is de kans groot dat ze ook op volwassen leeftijd overgewicht hebben. Op latere leeftijd lopen kinderen met een ongezond gewicht meer risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

HAGG streeft er in Den Haag naar om voor kinderen een omgeving te creëren waar een gezonde leefstijl normaal is.

De cijfers in Den Haag

HAGG richt zich vooral op de achterstandswijken in Centrum, Laak en Escamp. Een ongezonde leefstijl bij kinderen is in deze wijken een groter probleem en de gezondheid is er slechter. Landelijk heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht, in een aantal Haagse wijken is dat 1 op de 3.

Wij focussen ons op kinderen van -9 maanden tot 12 jaar: hoe eerder je gezonde gewoontes aanleert, hoe makkelijker je die vasthoudt.

Meer informatie over het lichaamsgewicht van de inwoners van Den Haag vindt u op de Gezondheidsmonitor GGD Haaglanden.

Doe ook mee!

Wij adviseren, inspireren en delen expertise van en met organisaties en professionals die met kinderen werken en we leggen verbindingen tussen onder andere onderwijs, zorg, sport en welzijn. Wij werken samen met onder andere jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en peuterspeelzalen, sportaanbieders en basisscholen, maar ook diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en specialisten.

Wij adviseren over de Aanpak Gezonde Kinderopvang en Gezonde School. Daarnaast bevorderen we tijdige signalering van overgewicht en het aanbod van passende zorg voor kinderen met overgewicht . We zijn voortdurend op zoek naar meer mogelijkheden om een gezonde leefstijl op een leuke manier te bevorderen.

Wij trainen professionals in het uitdragen van een gezonde leefstijl en maken het zo makkelijk mogelijk om mee te doen, want alleen samen kunnen we verschil maken en maken we gezond normaal!

Doe ook mee! Wij denken graag mee en beschikken over verschillende materialen, trainingen en advies om u op weg te helpen. Zo beschikken wij over een Suikerposter, Doe-boeken, Zwembadmap, Groente & Fruit Wist-je-dat poster en nog veel meer.

We werken momenteel hard aan de menukaart HAGG waarin we in een handig overzicht alle materialen, interventies en trainingen voor de verschillende doelgroepen zullen opnemen. Zodra deze is verschenen, kunt u deze hier ook terugvinden.

Wilt u nu meer weten of van gedachten wisselen? Neem dan vooral contact met ons op via gezondgewicht@ggdhaaglanden.nl.