Geweld in afhankelijkheidsrelaties

Voorlichtingsmaterialen kindermishandeling

Menukaart Kinderrechten

Deze menukaart laat zien wat de school kan doen op het gebied van kinderrechten. Aandacht hiervoor draagt bij aan het welbevinden van kinderen.

De Gezonde School heeft ook menukaarten op onder andere de thema’s Welbevinden, Relaties en seksualiteit.

Superhelds kwartet (groep 6 t/m 8)

Superhelds Kwartet leert kinderen op een speelse manier wat kindermishandeling en huiselijk geweld zijn De les gaat over Superheld, een jongen die thuis ruzies tussen zijn ouders meemaakt en zelf wordt geslagen. Hij gaat naar een volwassene die hij vertrouwt en vertelt over wat er thuis gebeurt. Zo komt hij er achter dat hij niet de enige is en dat het niet zijn schuld is. Hij wil andere kinderen helpen, zodat zij weten wat okay en niet okay is.

  • Het doosje bevat de lesbrief met opbouw van de les met alle onderdelen (verhaal, spelregels kwartet en de kennisquiz).
  • Superhelds verhaal kan de leerkracht voorlezen waarna de kinderen kwartetten. Na afloop volgt een Kahoot! kennisquiz.
  • Er is een lesbrief met tips voor moeilijke situaties in de klas en informatie over de meldcode. Zo kan de leerkracht zich voorbereiden.
  • De les is niet bedoeld om kindermishandeling vast te stellen, maar het kan wel helpen bij het signaleren van kindermishandeling.
  • Bij signalen handel dan volgens de stappen van de meldcode.

Hoe-gaan-we-met-elkaar-om-vouwspel (schoolmaatschappelijk werkers en intern begeleiders)

Na het vouwen van dit spel kunt u op een speelse manier met een leerling individueel in gesprek over de 4 basisgevoelens (blij, bang, boos en bedroefd).

Informatiefolder Praat! (9 tot 12 jaar)

Als een leerling huiselijk geweld en/of kindermishandeling heeft meegemaakt, helpt dit kleine vouwboekje. Het legt namelijk uit dat praten met een persoon die ze vertrouwen kan helpen en dat elk kind ook rechten heeft.

Informatiefolder Niet Okay (vanaf 12 jaar)

Als een leerling huiselijk geweld heeft meegemaakt dan is het belangrijk om hierover te praten met een volwassene die hij of zij vertrouwt. In dit zakboekje staat uitgelegd dat het belangrijk is om te praten. Anders kan de leerling psychische problemen krijgen.

Lespakket Blauwe plekken (groep 7/8; praktijkonderwijs (klas 1/2), vmbo tot gymnasium en MBO)

De theatervoorstelling Blauwe plekken is een bewerking van het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. De voorstelling gaat over kindermishandeling en leert kinderen hoe ze kindermishandeling kunnen herkennen bij zichzelf en anderen.

Het leert hen dat ze het verschil kunnen maken in het leven van iemand anders leven. Ook biedt het biedt hen praktische handvatten.

Het lespakket bestaat uit de theatervoorstelling en nagesprek, lesbrief voor de leerkracht en werkboek voor de leerlingen.

Meer weten?

Meer informatie kunt u vinden op de website van Theater in Feite.

In Den Haag biedt de gemeente gratis voorstellingen aan.

Poster Kindermishandeling (voor leerlingen, leerkrachten en ouders)

Op deze poster staan illustraties van alle vormen van kindermishandeling. Van ruw aanspreken tot pijn doen en van het kind verwaarlozen tot het betasten van het kind waar hij of zij dat niet wil.

U kunt de poster aanvragen door een mail te sturen naar meldcode@ggdhaaglanden.nl.

Poster van GGD Haaglanden over kindermishandeling met afbeeldingen op rode achtergrond die de verschillende vormen van kindermishandeling illustreren. Denk bijvoorbeeld aan verwaarlozen, pijn doen, betasten of treiteren.

 

Wilt u materialen bestellen?

Wilt u het Superhelds kwartet, Hoe-gaan-we-met-elkaar-om vouwspel, de folder Praat! en/of de folder Niet Okay voor uw school bestellen? Dat kan via het online bestelformulier!

Bestel voorlichtingsmateriaal

Alleen voor Haaglanden

De voorlichtingsmaterialen hebben we ontwikkeld voor de regio Haaglanden. We kunnen (nog) niet voldoen aan vragen buiten onze regio.