background image
Evenementenadvisering

Geluid op evenementen

Organisatoren van evenementen zoals dance events en festivals kunnen een aantal maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat bezoekers en medewerkers geen gehoorschade oplopen gedurende het evenement. Zo kunnen zij nog lang blijven genieten van de muziek.

Noodzakelijk voor een gehoorvriendelijke evenement:

 • geluid maximaal 103 decibel (dB);
 • aanbieden goede gehoorbescherming;
 • goede informatie voor bezoekers.

Geluidsvolume

Het RIVM en VeiligheidNL adviseren vanuit gezondheidskundig oogpunt een zo laag mogelijk geluidsniveau te hanteren, met als maximum van 103 dB(A) gemeten over 15 minuten) vanaf 18 jaar.

Leeftijdsgroepen onder de 18 jaar

Voor bezoekers onder de 18 jaar gelden de volgende maximale geluidniveaus (gemeten over 15 minuten):

 1. t/m 13 jaar: Leq=91 dB(A);
 2. 14 en 15 Jaar: Leq=96 dB(A);
 3. 16 en 17 Jaar: Leq=100 dB(A).

Er wordt dan wel van uitgegaan dat bezoekers goede oordoppen dragen, die 15 dB van dit niveau dempen!

Zo laag mogelijk geluidsniveau

Let dus ook op de doelgroep van het evenement. Het is echter verstandig om een zo laag mogelijk geluidsniveau te hanteren aangezien vanaf 80 dB(A) al gehoorschade kan optreden.

Dit is overeenkomstig de afspraken die zijn gemaakt in het convenant tussen de overheid en de brancheorganisaties Vereniging van Evenementenmakers (VVEM) en Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals (VNPF).

Niet alleen harde (versterkte) muziek, maar ook een kort hard geluid zoals een schot, een explosie of een andere harde knal (zoals bij een vuurwerkshow) kan al direct voor schade zorgen.

Gehoorbescherming

Het RIVM en VeiligheidNL raden gehoorbescherming met een muziekfilter aan dat voldoende dempt, minimaal 15-20 dB (SNR=15). Bied oordoppen zichtbaar en actief aan, bijvoorbeeld bij de bar of kassa.

Schuimoordoppen worden afgeraden. Hiervan is bekend dat deze vaak niet goed ingedaan worden, waardoor er een vals gevoel van veiligheid ontstaat. Daarnaast zitten ze oncomfortabel en vervormen ze de muziek, waardoor men ze vaak weer uit doet.

Onder andere de volgende fabrikanten verkopen universele gehoorbescherming met een muziekfilter dat voldoende dempt: ACS, Alpine, Earproof, Elcea (prijzen variëren van € 3,- tot circa € 20,-).

Praktische tips

 • Informeer bezoekers en medewerkers over de risico’s op gehoorschade en hoe gehoorschade voorkomen kan worden. Alleen dan kunnen zij hun deel van de verantwoordelijkheid nemen.
 • Creëer op het evenemententerrein zogenaamde chill-out-ruimtes, alwaar bezoekers een “oorpauze” kunnen nemen en het gehoor even rust kunnen geven.
 • Verspreid informatie, tips en voorlichtingsmateriaal (te bestellen via VeiligheidNL) onder bezoekers en medewerkers, via de website van het festival, tickets, posters, lichtkrant, etc..
 • Informeer de bezoeker over de te verwachten geluidsniveaus.
 • Informeer de bezoeker actief waar op het evenemententerrein gehoorbescherming verkrijgbaar is. Neem dit ook op in de plattegrond van het evenemententerrein en in het programmaboekje.
 • Bied een fabrikant van gehoorbescherming (gratis of tegen gereduceerd tarief) een standplaats aan, waar zij de verkoop van gehoorbescherming en de voorlichting erover kunnen doen.
 • Hang oordoppenautomaten op duidelijk zichtbare plekken op, bijvoorbeeld bij kluisjes of toiletten.
 • Verkoop bij de kassa en/of muntverkoop gehoorbescherming.
 • Verkoop online, als additief bij de tickets, gehoorbescherming.

Voor medewerkers

Vanuit Arbowetgeving is het verplicht medewerkers goede gehoorbescherming te verstrekken. Gebruik van gehoorbescherming is verplicht vanaf 85 dB(A).