background image
Persbericht

Monkeypox (apenpokken)

Laatste update: 4 juli 2022

Leestijd: 2 minuten

Sinds half mei zijn er besmettingen met het apenpokkenvirus (monkeypox) in Nederland. Inmiddels is het virus bij 257 mensen in Nederland vastgesteld, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag 27 juni. Op dit moment is bij 29 mensen in de regio Haaglanden monkeypox vastgesteld.

Symptomen monkeypox

Wie monkeypox oploopt, kan last krijgen van uitslag met blaasjes op de huid. Meestal gaan daar een paar dagen van koorts aan vooraf met klachten als hoofdpijn, spierpijn of moeheid. En er kan sprake zijn van pijnlijke lymfeklieren, bijvoorbeeld in de lies. Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand, kinderen en zwangeren.

Melden GGD

Monkeypox is sinds zaterdag 21 mei 2022 een meldingsplichtige ziekte met een zogenoemde A-status. Bij een meldingsplichtige ziekte moeten artsen verdachte gevallen van de ziekte melden aan de GGD. Deze meldplicht helpt om zo snel mogelijk de verspreiding van de ziekte in te dammen. En om mensen die risico gelopen hebben tijdig te vaccineren. Een arts kan monkeypox vermoeden door de typische blaasjes of doordat de persoon (seksueel) contact heeft gehad met iemand met monkeypox.

Testen op monkeypox

Zodra de GGD een melding heeft ontvangen wordt de patiënt uitgenodigd voor nader onderzoek. Daarbij kunnen monsters afgenomen worden van de blaasjes en bijvoorbeeld uit de keel met wattenstaafjes, zoals mensen dat ook kennen van een coronatest. Het monkeypoxteam van de GGD is 7 dagen per week beschikbaar en zorgt ook voor het bron- en contactonderzoek rondom een besmet persoon. Dit team onderzoekt wie in contact is geweest met de besmette persoon. Het is van belang om nauwe contacten van degene met een besmetting te informeren en te vaccineren om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Quarantaine en isolatie

Voor mensen die rechtstreeks contact hebben gehad met een besmet persoon geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact. Personen die risicocontact hebben gehad, krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD. Personen die besmet zijn met monkeypox moeten in isolatie gaan; zij zijn besmettelijk zolang ze blaasjes hebben.