Persbericht

GGD Haaglanden start vaccinatie van EU arbeidsmigranten

Rijswijk, 1 juli 2021 GGD Haaglanden gaat EU arbeidsmigranten binnen Haaglanden vaccineren. De campagne start met arbeidsmigranten werkzaam in Westland.

Zo’n 13.000 arbeidsmigranten die in het Westland werken krijgen de komende weken de mogelijkheid zich te laten vaccineren. GGD Haaglanden heeft samen met de gemeente Westland en de betrokken uitzendbureaus een vaccinatiecampagne op maat uitgewerkt om de drempel voor vaccinatie zo laag mogelijk te maken.

Vanaf zaterdag 3 juli kunnen elk weekend zo’n tweeduizend arbeidsmigranten voor hun prik terecht bij de GGD-vaccinatielocatie in de Broodfabriek in Rijswijk. Na aanmelding via de uitzendbureaus worden de arbeidsmigranten naar de GGD-vaccinatielocatie gebracht. Zij ontvangen dan het Janssen-vaccin. Mocht iemand toch liever het Pfizer-vaccin willen dan is het mogelijk ter plekke dat vaccin te krijgen en direct een vervolgafspraak voor de benodigde tweede prik met het Pfizer-vaccin te maken.

Pilot

Projectleider GGD Haaglanden Aygul Keskin: “Donderdagavond 24 juni jl. hebben we een pilot gedaan met honderd arbeidsmigranten. Ik zag hoe blij iedereen was over de mogelijkheid om een vaccin te krijgen. Mensen kunnen zelf beslissen of ze wel of niet willen worden gevaccineerd. Het uitzendbureau brengt en haalt de mensen, maar heeft verder geen enkele bemoeienis met het wel of niet laten vaccineren van zijn werknemers. Op de locatie zelf kan iedereen nog beslissen of ze wel of geen vaccin willen. Ik ben supertrots dat we dit in korte tijd gerealiseerd hebben.”

Veel interesse

Uit een inventarisatie door uitzendbureaus blijkt dat er veel interesse is onder arbeidsmigranten. Volgens de uitzendbureaus wil tachtig procent van de arbeidsmigranten die in het Westland werken graag een vaccinatie. Deze arbeidsmigranten zijn veelal moeilijk te bereiken via de reguliere oproepen.

Directeur GGD Haaglanden Annette de Boer: “Wij merken dat deze doelgroep door de landelijke campagne moeilijk bereikt wordt, omdat ze vaak de taal niet machtig zijn en de drempel voor het maken van een afspraak hoog is als je geen Nederlands of Engels spreekt. Tegelijk is het voor deze doelgroep heel belangrijk om gevaccineerd te worden. Deze mensen werken vaak in grote groepen en wonen vaak met veel mensen in een huis. Hierdoor is het risico op een uitbraak groter. Via de uitzendbureaus bieden wij hen vaccinatie-informatie aan in hun eigen taal. De uitzendbureaus bieden voor specifieke vaccinatiemomenten vervoer aan naar onze vaccinatielocatie in Rijswijk. Met deze aanpak op maat denken wij arbeidsmigranten effectief te kunnen bereiken.”

Aanpak op maat

Na de succesvolle pilot op donderdag 24 juni gaat GGD Haaglanden in samenwerking met de gemeente Westland zaterdag 3 juli van start door op grote schaal vaccinaties voor arbeidsmigranten op maat organiseren. GGD Haaglanden is in overleg met andere gemeenten in de regio Haaglanden en werkt samen met uitzendbureaus om ook hun EU arbeidsmigranten de mogelijkheid tot vaccinatie te bieden. GGD Haaglanden stemt deze aanpak ook af met de buurregio’s: GGD Hollands-Midden en GGD Rotterdam-Rijnmond.

Open blok met informatie over Contact algemeen
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Maandag tot en met vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur.