Persbericht

GGD Haaglanden organiseert Haagse Poetsweek

Laatste update: 22 maart 2022

Leestijd: 2 minuten

Van 21 t/m 25 maart organiseert GGD Haaglanden De Haagse Poetsweek. De week is bedoeld om Haagse burgers te informeren en motiveren hun mond gezond te houden. Er staan verschillende activiteiten op de planning om alle Haagse burgers van 0 tot 100 plus te bereiken.

De Haagse Poetsweek 2022

Op maandag 21 maart gaat ‘De Haagse Poetsweek’ van start. ‘De Haagse Poetsweek’ wordt georganiseerd door de afdeling Gezondheidsbevordering van GGD Haaglanden om aandacht te besteden aan het belang van een gezonde mond voor iedereen! Alle Haagse burgers van 0 jaar tot 100 plus worden in deze week geïnformeerd over het belang van een goede mondgezondheid. Dit is belangrijk, omdat een slechte mondgezondheid het risico op andere lichamelijke aandoeningen vergroot.

Waarom aandacht voor mondgezondheid?

Uit recent onderzoek van Zorginstituut Nederland blijkt dat 2 op de 3 kinderen in Nederland voor hun 18e verjaardag minstens 1 gaatje in hun gebit hebben. In Nederland werden de kosten gerelateerd aan tandheelkundige zorg voor kinderen van 0 tot 18 jaar in 2016 geschat op 416 miljoen euro. Deze zijn in vergelijking met eerdere schattingen nog steeds aan het stijgen.

Mondgezondheid in Den Haag

Haagse burgers zijn geen uitzondering. Cariës of gaatjes in het gebit komen vooral voor bij 0 tot 18-jarigen met een lage sociaaleconomische status en/of een migratieachtergrond. Ook preventie bij ouderen heeft meer aandacht nodig: maar 33% van de ouderen bezoekt de tandarts/mondhygiënist nog. Het is van groot belang meer voorlichting te geven omdat een slechte mondgezondheid een negatief effect op de hele gezondheid heeft. Denk hierbij aan diabetes, hart- en vaatziekten, longproblemen etc.

E-learning t.b.v. thuiszorgprofessionals

Op woensdag 23 maart lanceert GGD Haaglanden de e-learning ‘De oudere mond gezond’ bij WZH Sammersbrug in Den Haag. Deze e-learning is speciaal ontwikkeld voor thuiszorgprofessionals. Zij leren waarom een goede mondgezondheid belangrijk is en hoe zij kunnen bijdragen aan het verbeteren van de mondhygiëne bij ouderen.

Activiteiten Haagse Poetsweek

In de Haagse Poetsweek staan meer activiteiten op de planning om burgers te stimuleren meer aandacht te besteden aan hun mondgezondheid. Zo staan er acties gepland op consultatiebureaus, bij verloskundigen, scholen voor PO en VO, verzorgingshuizen en met verschillende professionals in de stad. Bezoek www.haagsepoetsweek.nl en blijf op de hoogte van alle activiteiten.