Vocht en schimmel

Laatste update: 28 maart 2022

Leestijd: 3 minuten

Veel huizen hebben een vochtprobleem. Het ruikt vaak muf en er kunnen vochtplekken of schimmel ontstaan. Vocht en schimmels zijn niet gezond. Gelukkig kan je er vaak zelf wat aan doen.

 • Hoe ontstaan vocht en schimmel in je woning?

  In een vochtige woning kunnen vocht en schimmels ontstaan. De belangrijkste oorzaken van veel vocht in een woning zijn:

  Bouwtechnische oorzaken: Voorbeelden hiervan zijn bouwvocht, optrekkend vocht, condensatie op niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages.

  Bewonersgedrag: Door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

  Om schimmels in je woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden.

 • Wat betekent vocht en schimmel voor je gezondheid?

  Vocht en schimmels zijn niet per se de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren. Door een vochtige woning kan je last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, treden de klachten vaker op en kunnen ze heftiger zijn.

 • Wat kan je zelf doen tegen vocht in uw woning?

  • Ventileer je woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste 2 roosters en/of ramen open, waardoor je constant de lucht ververst;
  • Voer het vocht af. Zet tijdens en/of na het douchen, schoonmaken, wassen of koken de afzuiginstallatie hoog en/of open een raam of deur naar buiten. Doe dit tot een half uur na de activiteit;
  • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker;
  • Probeer de productie van vocht te beperken, door bijvoorbeeld was buiten te drogen of een droger te gebruiken die het vocht naar buiten afvoert;
  • Laat je huis niet teveel afkoelen. Als het in je huis kouder wordt dan 15° C, kan vocht neerslaan. Door de hele woning te verwarmen en goed te ventileren en te luchten, kan het vocht de woning verlaten.

   

  Heb je een huurwoning en kan je onvoldoende ventileren? Of heeft de woning andere bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen. Doet de verhuurder dat niet, neem dan contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

 • Tips om zelf schimmel te verwijderen

  Het belangrijkste is om eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan te pakken. Anders komen schimmels terug.

  • Op gladde oppervlakken kan je schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water;
  • Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Schimmels verdwijnen dan niet door schoonmaken. Het materiaal moet verwijderd en vervangen worden. Ben je huurder? Neem hiervoor contact op met je verhuurder.

 

Meer weten of advies nodig?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in jouw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.

Open blok met informatie over Gezondheidsgids – vocht en schimmel in cijfers

Afbeelding gezondheidsgids

Haaglanden in cijfers

Bij bijna één op de tien Haaglanders van 18 jaar en ouder is er sprake van vocht en schimmel in de woon- en/of slaapkamer. Wil je weten wat de situatie in jouw gemeente is?