background image
Gezond wonen en leven

Ventileren

Laatste update: 10 februari 2022

Leestijd: 3 minuten

Ventileren in huis is belangrijk. Als je niet genoeg ventileert, blijven vocht en geuren in huis hangen. Ook kooklucht, verbrandingsgassen, dampen van pas geverfde oppervlakken, rook van kaarsen of open haard blijven dan in huis. Dit is ongezond. Ook wanneer je je woning beter isoleert, is ventileren erg belangrijk.

Frisse lucht in huis

  • Natuurlijke ventilatie: frisse lucht komt binnen door open ramen of ventilatieroosters.
  • Mechanische ventilatie: frisse lucht komt binnen door ramen en/of ventilatieroosters en lucht wordt mechanisch afgezogen. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer.
  • Balansventilatie: frisse lucht wordt mechanisch naar binnen geblazen via ventielen in de woonkamer en slaapkamers. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer. Balansventilatie komt voor in nieuwere woningen.

Voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters

  • Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag.
  • Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open. Heb je geen roosters? Zet dan tenminste 1 raam op een kier. Ventileren werkt het beste als ventilatieroosters of ramen (op een kier) tegenover elkaar open staan. Als er vocht op de ramen zit, moet er meer worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken. Maak ze daarom regelmatig schoon.

Ventilatierooster

Voldoende frisse lucht in huis met mechanische ventilatie / balansventilatie

Mechanische afzuiging en balansventilatie zorgen voor een constante stroom van frisse lucht door de woning. Je regelt de hoeveelheid lucht vaak zelf door middel van een knop met verschillende standen:

  • 1 (laagste stand): als lange tijd niemand in de woning is, bijvoorbeeld tijdens vakantie.
  • 2 (middelste stand – ventileren)­: normaal.
  • 3 (hoogste stand – luchten)­: als je kookt, doucht, klust, de was droogt, schoonmaakt of als er veel mensen in huis zijn. Als je klaar bent, kan de knop na een half uur weer op stand 2. Sommige woningen hebben een tijdknop.

Heb je ventilatieroosters? Zet deze roosters altijd open voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Er zijn veel verschillen tussen de systemen. Lees de gebruiksaanwijzing van het systeem.

Ventilatieschakelaar

Onderhoud

Een ventilatiesysteem moet goed onderhouden worden om goed te blijven werken. Maak roosters en ventielen regelmatig schoon: roosters met een stofzuiger en ventielen met een sopje. Doe dit in ieder geval als er stof in zit. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor instructies of vraag het de verhuurder of installateur. Hetzelfde geldt voor de filters van een balansventilatiesysteem.

Laat een ventilatiesysteem regelmatig controleren. In ieder geval als je denkt dat het niet goed werkt of veel lawaai maakt. Neem hiervoor contact op met de verhuurder of installateur.

Schoonmaken van een ventilatieventiel

Video’s over vocht in huis: meer weten en zelf aan de slag?

Meer informatie over ventileren

Meer informatie vind je ook op www.ggdleefomgeving.nl. Daarnaast hebben we folders over ventilatie die je kunt opvragen bij ons informatiecentrum via info@ggdhaaglanden.nl. Geef dan aan of je natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie in huis hebt.

Meer weten of advies nodig?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in jouw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.