background image
Gezond Wonen en leven

Veilig klussen in huis

Laatste update: 10 februari 2022

Leestijd: 4 minuten

Ga je verbouwen, klussen of schoonmaken in huis? Heb je nieuwe meubels gekocht? Er kunnen schadelijke stoffen vrijkomen in huis. Bij schilderen en behangen kunnen bijvoorbeeld oplosmiddelen vrijkomen en het schuren van de vloer zorgt voor stofdeeltjes. Dit kan slecht zijn voor je gezondheid. Voorkom het vrijkomen van schadelijke stoffen daarom zo veel mogelijk. Met onze tips kun je veilig aan het klussen in huis.

Tips om veilig te klussen

Ventileren

 • Ventileer goed door ramen op een kier en ventilatieroosters de hele dag open te zetten. Zo wordt de lucht continu ververst;
 • Zorg daarnaast ook voor frisse lucht in huis door te luchten: zet daarom ramen en deuren wijd open;
 • Ventileren en regelmatig luchten zijn nodig in elk huis. Direct naar meer informatie over ventileren.

Stof en vezels

Tijdens schuren, zagen en boren komt veel stof vrij. Bij het werken met isolatiemateriaal komen vezels in de lucht. Hierdoor kun je last krijgen van irritatie van je ogen en luchtwegen. Als er heel veel vezels en stof in de lucht zijn, kunnen chronische longklachten, zoals bronchitis en astma, verergeren. Bij contact met de huid kunnen vezels ook jeuk en roodheid veroorzaken.

Neem zelf de volgende maatregelen:

 • klus zoveel mogelijk buiten of ventileer en lucht de ruimte extra goed;
 • maak vóór het boren, zagen of schuren het materiaal nat;
 • neem na het klussen oppervlakken nat af of gebruik apparaten met stofopvang;
 • draag handschoenen, oordoppen, stofmasker en stofbril.

In het verleden is asbesthoudend isolatie- en bouwmateriaal toegepast in woningen en gebouwen. Boor, schuur of zaag niet in asbesthoudend materiaal. Direct naar meer informatie over asbest en gezondheid.

Oplosmiddelen

Oplosmiddelen komen voor in verf, lijm, lak en schoonmaakmiddelen. Inademen van te veel oplosmiddelen kan duizeligheid, irritatie van slijmvliezen en ogen, en een dronken gevoel veroorzaken.

Neem zelf de volgende maatregelen:

 • klus zoveel mogelijk buiten. Binnen aan het werk? Ventileer en lucht de ruimte dan extra goed;
 • gebruik producten op waterbasis of lijnolie. Blijf wel luchten;
 • gebruik een verfkwast of roller in plaats van een verfspuit;
 • draag handschoenen en een mondkapje en een bril.

Door goed te ventileren nemen de concentraties aan oplosmiddelen in huis snel af. Eventuele klachten zullen dan ook snel minder worden.

Chloor en geurstoffen

Chloor kan de luchtwegen en slijmvliezen irriteren. Vooral mensen met gevoelige luchtwegen kunnen er klachten van krijgen. Ook is chloor slecht voor het milieu.

Gebruik gewone allesreiniger om de woning schoon te maken. Dat werkt net zo goed. In veel schoonmaakmiddelen zitten geurstoffen, die prikkelend kunnen werken op de luchtwegen. Ventileer daarom extra tijdens en na het schoonmaken.

Sommige mensen gebruiken luchtverfrissers of geurkaarsen. Wij adviseren deze producten niet te gebruiken. Naast geurstoffen kunnen fijnstof en koolmonoxide vrijkomen bij het branden van kaarsen en wierook.

Formaldehyde

Formaldehyde, ook wel spaanplaatgas genoemd, wordt in veel (bouw)materialen toegepast. Denk bijvoorbeeld aan dakplaten, MDF, triplex, multiplex, vloerbedekking en gordijnen. Deze materialen worden vaak gebruikt voor het maken van meubels, kasten en keukens. Uit nieuwe materialen komt meer formaldehyde vrij dan uit oude materialen.

Formaldehyde is een kleurloos gas met een prikkelende geur. Inademing van het gas kan leiden tot prikkeling en irritatie van slijmvliezen en hoofdpijn. Mensen met overgevoelige luchtwegen kunnen er kortademig of benauwd van worden. Sommige mensen zijn allergisch voor formaldehyde.

Neem zelf de volgende maatregelen:

 • Klus zoveel mogelijk buiten. Binnen aan het werk? Ventileer en lucht de ruimte extra goed;
 • gebruik spaanplaat met KOMO-keurmerk;
 • behandel grote oppervlakken onbedekt spaanplaat met latex of vernis op waterbasis;
 • gebruik geen spaanplaat op plaatsen die warm kunnen worden, omdat er dan meer formaldehyde vrijkomt;
 • als spaanplaat nat wordt, komt formaldehyde vrij. Houd spaanplaat dus droog;
 • voorzie eventueel de onafgewerkte zijkanten van spaanplaat van fineer of aluminiumplakband.

Polyurethaan (PUR)

Polyurethaan (PUR) is een schuim dat bijvoorbeeld gebruikt wordt voor (vloer)isolatie. Tijdens het aanbrengen komen onder andere isocyanaten vrij. Als je veel van deze stoffen inademt, kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Na het uitharden van de PUR, komen deze stoffen niet meer vrij.

Neem zelf de volgende maatregelen tijdens het aanbrengen van PUR:

 • laat PUR-vloerisolatie door een professioneel bedrijf aanbrengen, dat zich houdt aan de voorschriften;
 • verlaat tijdelijk de woning tijdens het aanbrengen van de PUR-vloerisolatie tot ten minste 2 uur na aanbrengen;
 • tijdens het aanbrengen van de PUR-vloerisolatie in de kruipruimte moet de lucht uit de kruipruimte afgezogen worden. Zo wordt uitdamping naar de woning voorkomen;
 • lucht de woning goed na het aanbrengen van PUR.

Isoleren

Veel mensen zijn bezig met het isoleren van hun huis om duurzaamheidsredenen of om geld te besparen. Het isoleren van je huis kan wel effect hebben op je gezondheid Meer informatie over isoleren en gezondheid vind je op Gezond isoleren · GGD Leefomgeving.

Radon en thoron

Radon en thoron zijn radioactieve gassen. Ze kunnen vrijkomen uit de bodem en uit bouwmaterialen waar natuurlijk materiaal in is verwerkt. Denk bijvoorbeeld aan beton, gips en bakstenen. Een langdurige hoge blootstelling aan radon of thoron verhoogt het risico op longkanker.

Om de concentraties van deze gassen in de woning zo laag mogelijk te houden, is het belangrijk om goed te ventileren en te luchten.

Lood

Lood is een metaal dat gebruikt wordt voor vislood, duiklood, in kogels of voor glas-in-lood ramen. Bij het smelten en gieten van lood kun je de damp inademen. Als je je handen niet goed wast na het contact met lood kun je het via de mond binnen krijgen.

Meer informatie over lood en gezondheid vind je op: Gezondheidsrisico’s van lood van GGD Leefomgeving.

Neem de volgende maatregelen als je met lood gaat werken:

 • zorg dat er geen kinderen of zwangere vrouwen in de buurt zijn;
 • werk bij voorkeur buiten, in een (open) schuur of onder een afdak;
 • zet ramen en deuren ver open als je toch lood binnen gaat gebruiken;
 • gebruik werkkleding, – schoenen en eventueel een veiligheidsbril;
 • ruim eventueel gemorst lood zorgvuldig op;
 • was je handen nadat je gewerkt hebt met lood.

Heb je gezondheidsklachten? Neem dan contact op met je huisarts.

Meer weten of advies nodig?

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in jouw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.