Tuberculosebestrijding

Laatste update: 28 maart 2022

Leestijd: < 1 minuten

Wat is tuberculose?

Tuberculose is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. Deze bacterie heet Mycobacterium tuberculosis. De meest voorkomende vorm is longtuberculose. De bacterie kan ook in andere organen voorkomen. We spreken van open of besmettelijke tuberculose als de bacterie door hoesten/niezen overgedragen kan worden op andere mensen. Het is ook mogelijk dat mensen met longtuberculose geen bacteriën ophoesten, zij zijn dan ook niet besmettelijk. Deze niet besmettelijke vorm wordt ‘gesloten’ longtuberculose genoemd. Tuberculose is met medicijnen goed te genezen.

Regionaal Expertisecentrum (REC)

Om tuberculose zo goed mogelijk te bestrijden werken de GGD-en in Zuid-Holland samen als Regionaal Expertisecentrum (REC). Wil je meer weten over tuberculose, ga je op reis naar een risicoland, wil je de kosten weten voor een vaccinatie en/of wil je een afspraak maken/verzetten? Ga voor deze informatie en meer naar tbczuidholland.nl.

Open blok met informatie over Afdeling Tuberculosebestrijding
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Wij werken alleen op afspraak.
Open blok met informatie over Maak een afspraak (reizigerszorg)
Reizigerszorg Den Haag
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Bereikbaar: (ma-vr) van 8.30 tot 17.00 uur

GGD reist mee Android app GGD reist mee IOS app

 

Open blok met informatie over Gezondheidsgids – tuberculose in cijfers

Afbeelding gezondheidsgids

Haaglanden in cijfers

Wist je dat ruim een kwart van de Nederlandse tuberculosepatiënten in de vier grote steden woont? Hoeveel dat er precies zijn in Haaglanden, is te vinden op de Gezondheidsgids Haaglanden.