Gezond wonen en leven

Toegelaten desinfecterende middelen

Laatste update: 10 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Hieronder staat hoe je desinfecterende middelen kunt vinden op de website van het Ctgb. Eerst beschrijven we hoe je een overzicht van toegelaten desinfecterende middelen kunt vinden. Heb je al een desinfecterend middel en wil je weten of je dit mag gebruiken? Gebruik dan de tweede zoekstrategie.

Zoekstrategie van toegelaten desinfecterende middelen

 1. Ga naar www.ctgb.nl en klik op ‘Toelatingendatabank’. Of ga direct naar https://toelatingen.ctgb.nl.
 2. Klik op de knop ‘Toon uitgebreide filters’.
 3. Voer de gewenste selectiecriteria in. Bij Gebruik kun je professioneel invoeren. Bij Producttype kies je een optie die hieronder beschreven staat:
  – Middelen die geschikt zijn voor het desinfecteren van handen hebben een PT01-code (‘Biociden voor menselijke hygiëne’).
  – Middelen die geschikt zijn voor materialen en oppervlakken hebben een PT02-code (‘Desinfecterende middelen voor privégebruik en voor de openbare gezondheidszorg, alsmede andere desinfectantia’). Let er op dat wanneer je oppervlakken wilt desinfecteren waar bloed op is gekomen, dat u gebruik maakt van een desinfectiemiddel die beschikt over een virusclaim. Deze middelen kun je filteren door onder het filter Doelorganismen de term Virussen in te voeren.
  – Middelen die geschikt zijn voor oppervlakken waarop eet- en drinkwaren kunnen komen, hebben een PT04-code (‘Ontsmettingsmiddelen voor gebruik in de sector voeding en diervoeders’).
 4. Nu verschijnt er een lijst met alle middelen die voldoen aan de gekozen filters.
  Vervolgens kun je klikken op de naam van het product waardoor een nieuwe pagina verschijnt.
 5. Scrol naar de kop ‘Actuele gebruiksvoorschriften’ en klik op de knop ‘Downloaden’ om het gebruiksvoorschrift te lezen waar informatie te vinden is over de werking van het middel.
 6. Controleer in het actuele gebruiksvoorschrift altijd of het middel geschikt is voor jouw toepassing en welke maatregelen bij gebruik moeten worden genomen. Let ook altijd op de inwerktijd die het middel nodig heeft om goed te kunnen werken en of dit past bij je werkwijze.

Heb je hulp nodig?

Neem dan contact op met de Servicedesk van het Ctgb Board for the Authorisation of Plant Protection Products and Biocides via telefoonnummer 0317 – 471 810 of door het servicedesk-verzoekformulier in te vullen.

Zoekstrategie specifiek desinfecterend middel

 1. Ga naar www.ctgb.nl en klik op ‘Toelatingendatabank’. Of ga direct naar https://toelatingen.ctgb.nl.
 2. Hier kun je zoeken op de naam van het product.
 3. Vervolgens kun je klikken op de naam van het product waardoor een nieuwe pagina verschijnt.
 4. Ga naar de kop ‘Actuele gebruiksvoorschriften’ en klik op de knop ‘Downloaden’ om het gebruiksvoorschrift te lezen waar informatie te vinden is over de werking van het middel.
 5. Controleer in het actuele gebruiksvoorschrift altijd of het middel geschikt is voor uw toepassing en welke maatregelen bij gebruik moeten worden genomen. Wanneer je oppervlakken wilt desinfecteren waar bloed op is gekomen, maak dan gebruik van een desinfectiemiddel dat beschikt over een virusclaim. Let ook altijd op de inwerktijd die het middel nodig heeft om goed te kunnen werken en of dit past bij jouw werkwijze.