background image
Centrum Seksuele Gezondheid

Testen op hiv

Laatste update: 9 december 2021

Leestijd: 2 minuten

Het hiv-virus beschadigt het afweersysteem. Hierdoor kan het lichaam zich steeds minder goed beschermen tegen ziektes.

Als je denkt dat je met het hiv-virus besmet bent, kun je je laten testen op hiv bij:

Meer informatie over soa-test en het maken van een afspraak.

Bij het testen op hiv wordt een buisje bloed afgenomen. De uitslag van de hiv-test is na 2 weken bekend. Alleen jij krijgt de resultaten te horen, niemand anders.

Hiv veroorzaakt aids

Het hiv-virus zorgt ervoor dat het afweersysteem in je lichaam wordt aangetast. Hierdoor ben je kwetsbaar voor andere ziektes. Als het hiv-virus je lichaam zo verzwakt heeft dat het niet meer kan vechten tegen bacteriën of virussen, dan kun je aids krijgen. Van aids kun je genezen. Het hiv-virus blijft wel in je lichaam aanwezig.

Hoe kun je hiv krijgen?

  • Via seksueel contact. Het virus zit behalve in bloed ook in vaginaal vocht en sperma. Als je onbeschermd vrijt met iemand die het virus heeft, kunt je besmet raken. Je kunt aan de buitenkant niet zien of iemand het hiv-virus bij zich draagt. Veilig vrijen, dus met een condoom, is daarom erg belangrijk.
  • Door bloedcontact. Besmetting via bloed kan gebeuren als bloed met het hiv-virus in je bloed terecht komt. Bijvoorbeeld door het delen van naalden bij drugsgebruik of door het prikken aan een gebruikte naald.
  • Zwangere vrouwen, die besmet zijn met hiv, kunnen het virus ook overdragen aan hun (ongeboren) baby. Daarom worden alle zwangeren in Nederland getest op hiv.

Het hiv-virus krijg je niet door een geïnfecteerd iemand een hand te geven, te kussen, of via hoesten, niezen, uit hetzelfde glas drinken, de wc-bril of een muggenbeet.

Behandelen van hiv/aids

Tegen hiv en aids bestaan nog geen geneesmiddelen of vaccins. Wel zijn er medicijnen die zorgen dat je niet zo snel ziek wordt. Meer informatie over de behandeling vind je op de website van het Centrum Seksuele Gezondheid.

Meer informatie

Heb je vragen en wil je weten waar je terecht kunt, kijk dan bij vragen over seks. Krijg persoonlijk advies via telefoon, mail of chat bij de Soa Aids Infolijn. Stel je vraag aan het Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden.

Open blok met informatie over Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden
Westeinde 128
2512 HE Den Haag
Telefonisch:
maandag tot en met vrijdag van 08:30 tot 12:00 uur en van 13:30 tot 16:00 uur
Spreekuur:
maandag t/m vrijdag van 8.15 tot 16.30 uur
uitsluitend via een online of telefonische afspraak