background image
Gezond wonen en leven

Teken

Laatste update: 7 februari 2022

Leestijd: 2 minuten

Teken zijn kleine, “spinachtige” diertjes. Ze leven in bossen, duinen, heidegebieden, weilanden, tuinen en parken.

Soms dragen teken een bacterie bij zich. Als ze je dan bijten, kunnen ze je daarmee besmetten. Je kunt dan onder andere de ziekte van Lyme krijgen. De klachten die ontstaan kunnen huidklachten, ontstekingen en ernstige verlammingsverschijnselen zijn. Als je op tijd wordt behandeld met antibiotica, kun je dit voorkomen.

Wat kun je zelf doen?

Het is belangrijk om te zorgen dat je niet gebeten wordt door een teek en om te controleren op teken als je in het groen bent geweest.

Daarnaast is het belangrijk om na een wandeling in het groen te controleren op teken. Vind je een teek? Lees hoe je deze eenvoudig zelf verwijdert op de website van het RIVM.

Meer informatie vind je op www.ggdleefomgeving.nl.

Naar de huisarts?

De meeste mensen, die gebeten worden, krijgen helemaal geen klachten.

Ga naar de huisarts in de volgende gevallen:

  • Als het niet lukt de teek te verwijderen;
  • Als de teek misschien langer dan 24 uur in je huid heeft gezeten;
  • Als je na een paar dagen tot weken een rode vlek op de plek van de tekenbeet krijgt;
    Tip: Het is lastig om je te herinneren wáár de teek precies gebeten heeft . Maak daarom na het verwijderen een foto van de plaats waar de teek heeft gezeten, of zet met een watervaste stift een kringetje om de plaats. Als het vervaagt kun je het opnieuw doen.
  • Als je na een paar dagen tot maanden griepachtige klachten krijgt: koorts, spierpijn of pijn aan je gewrichten.

Krijg je een klein, rood plekje op de plek van de beet? Daar hoef je je geen zorgen om te maken. Dat is een normale reactie van je huid op de beet. Meer informatie vind je op www.ggdleefomgeving.nl.

Meer informatie over teken en ziekte van Lyme

Meer weten over de ziekte van Lyme? Neem contact op met de afdeling Infectieziektebestrijding voor vragen over uw persoonlijke situatie.