background image
Meld vermoedens van uitbuiting of vraag advies

Mensenhandel minderjarigen, loverboys

Laatste update: 2 december 2022

Leestijd: < 1 minuut

Mensenhandel is het werven, vervoeren, overbrengen, opnemen of huisvesten van een persoon onder dwang, met als doel deze persoon uit te buiten. Behalve in de seksindustrie kan er sprake zijn van arbeidsuitbuiting en/of criminele uitbuiting.

Onder de term “loverboys” verstaan we: mensenhandelaren die met verleidingstactieken, manipulaties, chantage en/of geweld meisjes en jongens inpalmen met als doel hen voor zich te laten werken in de prostitutie of illegale sectoren. Loverboys zijn dus mensenhandelaren en hun slachtoffers zijn slachtoffer van mensenhandel.

Loverboys

“De loverboymethode” bestaat uit ronselen, inpalmen, losweken van sociaal netwerk/isoleren en uitbuiten.

Onder invloed van internet en sociale media worden deze fases tegenwoordig ook anders ingevuld. Ronselen gebeurt bijvoorbeeld ook op internet. Deze nieuwe werkwijze noemen we de loverboymethode 2.0. Hierin staan: grooming (digitaal kinderlokken), inpalmen, inlijven en uitbuiten meer centraal dan bij de traditionele methode. Denk hierbij bijvoorbeeld aan leningen afsluiten, bedelen of drugs vervoeren (koerier). Overigens worden beide methoden ook door elkaar heen gebruikt.

Vermoed je mensenhandel?

Vermoedens van mensenhandel kun je melden bij de politie. Je kunt de Inspectie SZW telefonisch bereiken op 0800 – 5151 of via +31 70 – 333 56 78 (vanuit het buitenland).

Advies over loverboys

Voor advies kunt je ook contact opnemen met Shop Jeugd of Veilig Thuis Haaglanden.

Meer informatie vind je op www.comensha.nl.

Voor professionals

Voor meer informatie over de aanpak van huiselijk geweld kijk op www.meldcodehaaglanden.nl.