background image
Team Scholen en Kinderopvang (SKOT)

Informatie coronavirus voor scholen en kinderopvang

Laatste update: 10 januari 2022

Leestijd: 3 minuten

Het Team Scholen en Kinderopvang van GGD Haaglanden (SKOT) informeert en adviseert scholen en kinderopvang (kinderdagverblijven, gastouderopvang en BSO) bij besmettingen van kinderen, leerlingen en/of medewerkers met het coronavirus. Wij brengen de besmettingen in kaart en adviseren scholen en kinderopvang om verdere verspreiding van het coronavirus op scholen en kinderopvang zoveel mogelijk te voorkomen.

Melden van een besmetting op school of KDV

Is er iemand besmet geraakt bij op school of op het KDV? Dan bepaal je zelf het (voorlopige) beleid aan de hand van de beslisbomen voor KDV, basisonderwijs en voortgezet onderwijs.

Zelftest

Gaat het om een positieve zelftestuitslag? Adviseer dan degene die besmet is geraakt (of de ouders) om zo snel mogelijk een testafspraak bij de GGD te maken om de zelftestuitslag te laten controleren (via coronatest.nl  of 0800-1202).

Vragen?

Komt u er niet uit met het bepalen van een voorlopig advies? Of heeft u een andere vraag? Neem dan contact op met Team Scholen en Kinderopvang via (070) 752 67 31. We zijn dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur, ook in het weekend. U kunt ook altijd een mail sturen naar info.skot@ggdhaaglanden.nl. Wij nemen dan zo snel mogelijk contact met je op.

Een besmetting op school of kinderopvang?

Bij vragen over coronabesmettingen op scholen en kinderdagverblijven is het Team Scholen en Kinderopvang van GGD Haaglanden beschikbaar voor overleg en advisering aan de betrokken ouders/verzorgers, leerlingen en medewerkers.

Bij 1 besmette leerling hoeft niet meer de hele groep/klas thuis te blijven. Zijn er meer besmettingen in een groep/klas? Dan kan een quarantaineadvies gelden. Raadpleeg hiervoor onze beslisbomen hierboven.

Ouders

Ook ouders/verzorgers kunnen voor overleg bij Team Scholen en Kinderopvang van GGD Haaglanden terecht met hun vragen over scholen én over het vaccineren van jongeren van 12 t/m 17 jaar.

Met onderstaande beslisbomen bepaal je of je kind naar de school en/of kinderopvang mag komen. Ook kun je zien wanneer jij of je kind zich moet laten testen.

Beslisboom 0 jaar t/m groep 8
Beslisboom 12 jaar en ouder

Informatie coronavirus scholen en kinderopvang

Kinderen spelen een minder grote rol in de verspreiding van het coronavirus dan volwassenen. De besmettingen onder kinderen en de besmettelijkheid nemen wel toe naarmate ze ouder worden.

Onderwijs is belangrijk voor het welzijn, de ontwikkeling en de gezondheid van kinderen en jongeren. We streven ernaar om de scholen op een goede/ veilige manier open te houden om negatieve effecten door sluiting of beperkte openstelling te voorkomen.

In sommige situaties is het helaas toch noodzakelijk om scholen of kinderdagverblijven tijdelijk te sluiten dan wel een klas of groep, of een deel van de klas of groep, thuis in quarantaine te laten gaan. Het Team Scholen en Kinderopvang (SKOT) kan hierover meedenken.

Om de kinderen, jongeren (en hun gezinsleden), docenten en medewerkers zo goed mogelijk te beschermen, is het belangrijk de juiste richtlijnen te volgen en goede hygiënemaatregelen te nemen. Op deze manier beperken we de verspreiding van het coronavirus. Sinds de uitbraak van het coronavirus leven er bij onderwijsinstellingen en kinderdagverblijven veel vragen hierover. Bij de GGD Haaglanden kunnen scholen en kinderopvang ook voor deze vragen terecht bij het Team Scholen en Kinderopvang.

Algemene informatie

  • Voor meer informatie kun je terecht op de website van de Rijksoverheid: alle informatie over het coronavirus
  • Voor meer informatie over onderwijs op afstand: lesopafstand.nl
  • Voor meer informatie over onderwijs en toetsing op afstand kun je terecht bij de VO raad.
  • Alle testafspraken voor kinderen kunnen via het landelijke telefoonnummer 0800 – 1202 ingepland worden.
  • Landelijk voorlichtingsfilmpje van GGD GHOR