Samen maken we gezond normaal!

Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG)

Laatste update: 28 juni 2022

Leestijd: 3 minuten

De Haagse Aanpak Gezond Gewicht (HAGG) is een programma van GGD Haaglanden dat zich richt op het voorkomen van overgewicht bij alle kinderen en jongeren in Den Haag. Elk kind hoort lekker in zijn vel te zitten en gezond op te groeien in een gezonde omgeving. Daar maken wij ons hard voor.

Het programma is gericht op het bevorderen van een gezonde leefstijl in een gezonde leefomgeving. Samen met professionals uit de zorg, welzijn en het onderwijs zetten we ons in voor tijdige signalering, de juiste zorg en begeleiding voor kinderen met een ongezond gewicht.

It takes a village to raise a child

Om dit te bereiken is samenwerking met alle alle partijen in Den Haag, die direct of indirect met kinderen te maken hebben, heel belangrijk. Zo kan ieder zijn bijdrage leveren om de omgeving van kinderen gezond te maken en te houden. Ouders, opvoeders, leraren, sportcoaches, professionals en intermediairs in de zorg en welzijn en ieder ander in de omgeving van een kind heeft invloed op het eet- en beweeggedrag. Alleen door samen te werken lukt het om meer kinderen op gezond gewicht te krijgen.

Onze boodschap

Een gezonde leefstijl is niet voor alle kinderen vanzelfsprekend. Daarom dragen we de volgende boodschappen uit:

  • gezonde voeding (elke dag groente en fruit)
  • water drinken
  • voldoende bewegen
  • voldoende slaap

Op jonge leeftijd kan overgewicht al lichamelijke klachten veroorzaken (zoals bijvoorbeeld een verhoogde bloeddruk). Ook op sociaal-emotioneel gebied kunnen kinderen met overgewicht problemen ervaren. Ze worden meer gepest en hebben vaker een laag zelfbeeld. Als kinderen op jonge leeftijd (vanaf 7 jaar) overgewicht hebben is de kans groot dat ze ook op volwassen leeftijd overgewicht hebben. Op latere leeftijd lopen kinderen met een ongezond gewicht meer risico op hart- en vaatziekten en het ontwikkelen van diabetes.

Het doel van Haagse Aanpak Gezond Gewicht is om in Den Haag voor kinderen een omgeving te creëren waar een gezonde leefstijl normaal is. Bekijk ook eens het filmpje hieronder voor meer informatie over wat HAGG allemaal doet.

De cijfers in Den Haag

HAGG richt zich vooral op de achterstandswijken in Centrum, Laak en Escamp. Een ongezonde leefstijl bij kinderen is daar een groter probleem en de gezondheid is er slechter. Landelijk heeft 1 op de 8 kinderen overgewicht, in een aantal Haagse wijken is dat 1 op de 3.

Wij richten ons op kinderen van -9 maanden tot 12 jaar: hoe eerder je gezonde gewoontes aanleert, hoe makkelijker je die vasthoudt.

Meer informatie over het lichaamsgewicht van de inwoners van Den Haag vind je op de Gezondheidsgids GGD Haaglanden.

Doe ook mee met de Haagse Aanpak Gezond Gewicht!

Wij adviseren, inspireren en delen expertise van en met organisaties en professionals die met kinderen werken. We leggen verbindingen tussen onder andere onderwijs, zorg, sport en welzijn. Wij werken samen met onder andere jeugdgezondheidszorg, kinderopvang en peuterspeelzalen, sportaanbieders en basisscholen, maar ook diëtisten, fysiotherapeuten, huisartsen en specialisten.

Wij adviseren over de Aanpak Gezonde Kinderopvang en Gezonde School. Daarnaast bevorderen we tijdige signalering van overgewicht en het aanbod van passende zorg voor kinderen met overgewicht. We zijn voortdurend op zoek naar meer mogelijkheden om een gezonde leefstijl op een leuke manier te bevorderen.

Wij trainen professionals in het uitdragen van een gezonde leefstijl en maken het zo makkelijk mogelijk om mee te doen, want alleen samen kunnen we verschil maken en maken we gezond normaal!

Doe ook mee! Wij denken graag mee en beschikken over verschillende materialen, trainingen en advies om je op weg te helpen. Zo hebben we een Suikerposter, Doe-boeken, Zwembadmap, Groente & Fruit Wist-je-dat poster en nog veel meer.

Compleet overzicht

Hieronder vind je de menukaart van HAGG (versie 04-02-2022): een compleet overzicht van alle materialen, interventies en trainingen voor de verschillende doelgroepen.

Wil je meer weten of van gedachten wisselen? Neem dan vooral contact met ons op via gezondgewicht@ggdhaaglanden.nl.

Het Aanbod van HAGG