Monkeypox (apenpokken)

Laatste update: 20 december 2022

Leestijd: 2 minuten

Monkeypox is een type pokkenvirus en het komt vooral voor in landen in West-Afrika en Midden-Afrika. In mei 2022 werd de ziekte  ook bij mensen in Europa vastgesteld.

Symptomen monkeypox

Wie monkeypox oploopt, kan last krijgen van uitslag met blaasjes op de huid. Meestal gaan daar een paar dagen van koorts aan vooraf met klachten als hoofdpijn, spierpijn of moeheid. Er kan sprake zijn van pijnlijke lymfeklieren, bijvoorbeeld in de lies.

Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand, kinderen en zwangere vrouwen.

Melden bij de GGD

Monkeypox is sinds zaterdag 3 december 2022 een meldingsplichtige ziekte met een zogenoemde B1-status. Voorheen was dit een groep A-meldingsplichtige ziekte. Artsen moeten zo snel mogelijk binnen reguliere werktijden bevestigde gevallen van de ziekte melden aan de GGD.

Deze meldplicht helpt:

  • om zo snel mogelijk de verspreiding van de ziekte in te dammen;
  • om mensen, die risico gelopen hebben, tijdig te vaccineren.

Een arts kan monkeypox vermoeden door de typische blaasjes of doordat de persoon (seksueel) contact heeft gehad met iemand met monkeypox.

Testen op monkeypox

Mensen met klachten, die passen bij monkeypox, kunnen zich laten testen bij de huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden. De behandelaar kan zelf monsters van de blaasjes en bijvoorbeeld uit de keel met wattenstaafjes nemen, zoals we dat ook kennen van een coronatest. Na het vaststellen van een infectie, doet de behandelaar en het laboratorium een melding bij de GGD.

Bron- en contactonderzoek

Het team Infectieziektebestrijding van de GGD is op werkdagen beschikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur voor overleg en zorgt voor het bron- en contactonderzoek rondom een besmet persoon: wie is met hem of haar in contact geweest?

Het is van belang om nauwe contacten snel te informeren en te vaccineren om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Isolatie

Voor mensen, die rechtstreeks contact hebben gehad met een besmet persoon, geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact.

Personen, die risicocontact hebben gehad, krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD. Personen, die besmet zijn met monkeypox, moeten in isolatie gaan: zij zijn besmettelijk zolang ze blaasjes hebben.