background image

Grote zorgen om verder dalende vaccinatiegraad Den Haag

Laatste update: 15 maart 2024

De gemeente Den Haag doet een dringend beroep op inwoners: laat je kinderen vaccineren. De vaccinatiegraad onder kinderen is in alle wijken flink gedaald. Uit de laatste wijkcijfers van GGD Haaglanden blijkt dat de vaccinatiegraad over de hele stad met zo’n 10% is afgenomen. Om kinderen goed te beschermen tegen infectieziekten is een vaccinatiegraad van 90% nodig, voor mazelen is dit zelf 95%. Voor het vaccin tegen de bof, mazelen en rode hond (BMR) is in bepaalde wijken onder schoolkinderen de vaccinatiegraad zelfs gedaald tot onder de 65%. De gemeente neemt per direct extra maatregelen.

Dalende vaccinatiegraad is een zorgwekkende ontwikkeling

Een zorgwekkende ontwikkeling, stelt wethouder Hilbert Bredemeijer. Door de dalende vaccinatiegraad dreigt een uitbraak van besmettelijke en potentieel dodelijke infectieziektes zoals mazelen en kinkhoest. Bredemeijer doet met klem een beroep op ouders: niet vaccineren levert niet alleen risico’s voor je kind op, maar is ook een gevaar voor de gezondheid van de hele samenleving.

Bredemeijer: “De mazelen is een bijna vergeten ziekte in Nederland, maar kan ernstige gevolgen hebben voor met name kleine kinderen. Van oogontstekingen tot mogelijk zelfs hersenvliesontstekingen. Als we deze duikvlucht van de vaccinatiegraad niet stoppen, dan is een uitbraak een groot risico waardoor kinderen in het ziekenhuis kunnen belanden. Al is vaccineren een vrijwillige keuze, iedereen heeft de verantwoordelijkheid om alle kinderen te beschermen tegen ziektes. Samen kunnen we deze ziektes de kop indrukken en blijvend tot het verleden laten behoren.”

Vaccinatiegraad daalt over de hele stad

De dalende trend is al langer ingezet, ook landelijk. De nieuwe cijfers laten een stevige daling zien, die niet is beperkt tot wijken van de stad waar relatief veel mensen met een migratieachtergrond wonen. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat geen enkele wijk de noodzakelijke 90% norm haalt.

Er zijn verschillen in de vaccinatiegraad tussen stadsdelen en vaccins. Zo hebben de stadsdelen Escamp, Laak en Centrum de laagste vaccinatiegraad; onder de 75%. Dit is extra zorgwekkend omdat hier veel kinderen opgroeien. Maar ook wijken zoals Bezuidenhout en het Regentessekwartier hebben een vaccinatiegraad van rond de 75%. Voor de vaccins tegen bijvoorbeeld de bof, mazelen en rode hond (BMR) is de daling onder schoolkinderen het grootst, waarbij stadsdeel Laak een vaccinatiegraad heeft onder de 65%.

Alle zeilen bij om vaccinatiegraad te verhogen

Om de gezondheid van inwoners te beschermen, neemt de gemeente Den Haag extra maatregelen om de vaccinatiegraad, het aantal mensen dat gevaccineerd is, te verhogen. Zo wordt vaccineren zo toegankelijk en makkelijk mogelijk gemaakt. Sinds begin dit jaar kunnen kinderen in Den Haag op alle negen locaties van het Centrum Jeugd en Gezin (CJG) vaccins krijgen tegen dertien ernstige infectieziektes, niet alleen in het eigen stadsdeel. Ook wordt er extra ingezet op het voorlichten van inwoners en zal er meer aandacht komen voor bepaalde wijken. Ook vraagt wethouder Bredemeijer het Rijk om gemeenten te helpen door extra te investeren in het verhogen van de vaccinatiegraad. Volgens hem is de situatie zo acuut, dat het niet kan wachten op een volgend kabinet.

Lees het rapport van GGD Haaglanden op de Gezondheidsgids.

Meer informatie over