Vaccineren tegen Mpox

Laatste update: 19 mei 2023

Leestijd: < 1 minuten

Vanaf 8 mei 2023 hebben mannen die seks hebben met mannen (MSM) en transgender personen met een verhoogd risico op Mpox opnieuw de mogelijkheid om zich te laten vaccineren tegen de ziekte. Het RIVM heeft vaccins beschikbaar gesteld om de verspreiding van de ziekte te helpen voorkomen. Ook personen die in 2022 al een eerste vaccinatie hebben gehad en nog een tweede vaccinatie nodig hebben, kunnen zich laten vaccineren.

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een vaccinatie, kun je gebruikmaken van de adviestool op www.mantotman.nl. Als het advies positief is, kun je bij ons een afspraak maken voor een Mpox vaccinatie. Er worden geen uitnodigingsbrieven gestuurd.

Op dit moment zijn er nauwelijks nieuwe gevallen van mpox in Nederland en ook in de rest van Europa komt de ziekte nog maar weinig voor. Het doel van deze vaccinatiecampagne is om nieuwe uitbraken te voorkomen. Het aantal beschikbare vaccins is nog altijd beperkt en de nieuwe vaccinatiecampagne stopt aan het eind van 2023. Daarom wordt aangeraden om je zo snel mogelijk te laten vaccineren als je dat wil.

De Mpox vaccinatiecampagne is belangrijk voor de gezondheid van hoogrisicogroepen en voor het voorkomen van nieuwe uitbraken van de ziekte.

Meer informatie