Kinderburgemeesters doen oproep voor nog meer rookvrije plekken

Laatste update: 17 maart 2022

Leestijd: 2 minuten

Kinderburgemeesters van Nederland feliciteren de nieuwe raadsleden van Nederlandse gemeenten met een filmpje waarin ze een oproep doen voor nog meer rookvrije plekken in hun gemeente. Zij vinden dat jongeren rookvrij moeten kunnen opgroeien.

Maak onze wereld rookvrij!

Kinderburgemeester Jacob uit Dordrecht: ‘Op veel plekken gebeurt dit gelukkig al zoals op school, in de speeltuin of bij het zwembad.’ Maar dit is niet genoeg! Op straat en in de stad wordt nog wel gerookt. Zo irriteert het Samuel uit Groningen heel erg als hij op de fiets zit en hij de rook in zijn gezicht krijgt van iemand die voor hem fietst.

De kinderburgemeesters maken zich samen onder andere sterk voor rookvrije speeltuinen, speelplekken en sportvelden. Zij vinden het de taak van de nieuwe raadsleden om hier meer werk van te maken. ‘Maak onze wereld rookvrij’ roepen ze eensgezind.

Kleinere gemeenten minder actief

Nog steeds gaan er jaarlijks 20.000 mensen dood aan de gevolgen van roken en elke week beginnen honderden kinderen met roken. 8 op de 10 gemeenten in Nederland zijn actief om locaties rookvrij te maken. Gemeenten met minder dan 20.000 inwoners doen minder aan het rookvrij maken dan de grotere gemeenten. 16% van alle gemeenten zijn helemaal nog niet actief op het gebied van rookvrij.

Oproep voor rookvrije plekken

De oproep van de kinderburgemeesters kun je zien in deze video. Deze is gemaakt in samenwerking met de Gezondheidsfondsen voor Rookvrij, een samenwerking tussen Hartstichting, KWF en Longfonds.

Meer informatie vind je op de website van de Rookvrije Generatie.

Rookvrij in Haaglanden

De gemeenten in Haaglanden werken hard aan het rookvrij maken van de verschillende plekken waar kinderen veel komen, zoals scholen, speeltuinen, sportverenigingen, kinderboerderijen en scouting. Er zijn natuurlijk ook nog steeds uitdagingen. Ondersteuning  of materialen nodig? Stuur een mail naar rookvrijeomgeving@ggdhaaglanden.nl.