Goede samenwerking tussen Al Madinah Moskee en GGD

Laatste update: 2 augustus 2022

Leestijd: 2 minuten

De Al Madinah Moskee aan de Loosduinseweg was de afgelopen tijd op vrijdagmiddag open voor vaccinaties. Daar is veel gebruik van gemaakt, vertelt moskeevoorzitter Mohammed Ibrahim Abdoel. De samenwerking met de GGD heeft ook een mooi vervolg gekregen.

In de loop van 2021 bleek dat het aantal vaccinaties in Den Haag achterbleef, met name in achterstandswijken met veel bewoners met een migratieachtergrond. “Het lukte nauwelijks om mensen te bewegen om een vaccinatie te halen”, vertelt Abdoel. “Toen heeft de overkoepelende islamitische organisatie, die veel contact heeft met de gemeente, ons gevraagd of de GGD in onze moskee kon gaan vaccineren. Daar wilden we graag aan meewerken. We vonden het een goede manier om een bijdrage te leveren aan de stad.”

Meteen aansluiten

De moskee hoefde zelf weinig te organiseren. Normaliter zijn er binnen altijd veel activiteiten, maar die lagen stil vanwege corona. Van buitenaf lijkt de moskee klein, maar binnen zijn ruime vertrekken. Een goede looproute was dan ook geen probleem en er waren voldoende vrijwilligers om te helpen. Na een gesprek met de GGD op een zondag konden de eerstvolgende vrijdag al de eerste vaccinaties worden gegeven.
Het vaccineren gebeurde op vrijdagmiddag, na de vrijdagdienst in de moskee. “De GGD nam schermen mee en richtte alles in. Mensen die een vaccinatie wilden, konden na de dienst meteen aansluiten”, vertelt Abdoel. “De looproute was met borden aangegeven. Ook mensen van buiten konden zonder afspraak binnenlopen voor een vaccinatie. Alles verliep goed en we hebben geen problemen gehad.”

Toch kunnen overtuigen

De moskee plaatste een oproep op de website en vertelde over de vaccinatiemiddagen tijdens de diensten. Op die middagen zag Abdoel ook mensen die aanvankelijk kritisch of septisch waren over vaccineren. “We hebben hen kennelijk toch kunnen overtuigen.”
Per keer hebben tientallen mensen zich laten vaccineren. Abdoel hoorde veel positieve reacties. “De eerste keer was ook wethouder Kavita Parbhudayal erbij. Dat vonden we erg leuk en haar bezoek heeft geleid tot een mooi vervolg, want wij zijn nu betrokken bij het project Gezond Leven. Samen met de GGD en de gemeente hebben we een Gezond Ontbijt programma opgezet. Er is inmiddels een gezamenlijk ontbijt geweest in onze moskee, waarbij de GGD ook voorlichting geeft over gezond eten. Het is de bedoeling dat dit een vervolg krijgt en dat onze medewerkers ook zelf de voorlichting gaan geven.”

Nieuwe contacten

Abdoel heeft de vaccinatiemiddagen alleen maar als positief ervaren. Hij is ook blij dat de gemeente de moskee heeft weten te vinden. “Veel mensen denken dat we een gesloten gemeenschap zijn. Maar we staan juist open voor de maatschappij. En bij alles wat we doen letten we erop dat de omgeving er geen last van heeft. Helaas hebben we niet veel contact met mensen uit de buurt, hoewel we hen wel uitnodigen voor bijvoorbeeld het Suikerfeest. Bij het ontbijtprogramma was er gelukkig wel iemand uit de buurt. Ik hoop dat de vaccinatiemiddagen een aanzet zijn voor nieuwe contacten.”

Meer lezen uit ons GGD Magazine?

Dit artikel staat in het GGD Magazine dat in mei 2022 is verschenen. Je leest hierin meer bijzondere verhalen over ons werk tijdens de coronapandemie.