Forensische geneeskunde: onmisbaar maar (nog) onbekend

Laatste update: 12 juli 2024

Forensische geneeskunde is een dynamisch vak én onmisbaar. Helaas krijgt het binnen de opleiding geneeskunde minder aandacht dan andere specialismen, waardoor er een groot tekort is aan forensisch artsen. Een website en een speciale vooropleiding moeten studenten geneeskunde en (basis)artsen enthousiast maken voor het vak. De eerste resultaten zijn bemoedigend.

Kennismaken met het vak

Op kiesvoorforensischegeneeskunde.nl vertellen forensisch artsen vol passie over hun werk. Zij willen meer studenten geneeskunde en (basis)artsen enthousiast maken voor hun specialisme. Sinds 6 juni 2023 kunnen basisartsen (als ze aan bepaalde voorwaarden voldoen) zich inschrijven in het vooropleidingsregister forensische geneeskunde dat de dit jaar vervallen ‘noodmaatregel lijkschouw’ vervangt. Via dit register kunnen de deelnemers onder supervisie van forensisch artsen laag-complexe lijkschouwen uitvoeren en zo kennismaken met het vak. Het is de verwachting dat het register niet alleen de werkdruk van de forensisch artsen zal verlagen, maar ook zal leiden tot een grotere instroom van studenten in de opleiding forensische geneeskunde.

Nathalie van der Voort, projectleider en teamleider forensische geneeskunde, is blij met de nieuwe aanwas. ”De deelnemers zijn leergierig en enthousiast. Onze ervaren forensisch artsen vinden het leuk hun kennis over te dragen en jonge artsen enthousiast te maken voor het vak.”

Primeur voor GGD Haaglanden

Jordy en Ashni, beiden basisartsen van GGD Haaglanden, hebben zich als eersten aangemeld voor het vooropleidingsregister. En daar zijn we trots op! De afgelopen maanden hebben ze een inwerkprogramma doorlopen en al ervaring met euthanasieschouwen onder de noodmaatregel opgedaan. In de komende maanden gaan meer basisartsen in onze regio zich bezighouden met forensische geneeskunde. GGD Haaglanden werkt daarvoor nauw samen met GGD Hollands Midden.

Jordy noemt het een unicum dat deze maatregel binnen zo’n korte tijd is doorgevoerd en is blij met zijn keuze. “Tijdens de opleiding geneeskunde is het credo dat je moet genezen, het leven beter moet maken. Je krijgt niet mee wat er na de dood gebeurt.” Jordy vindt zijn nieuwe werkzaamheden dan ook heel leerzaam. “Als arts in opleiding maak je kennis met alle specialismen, behalve met forensische geneeskunde.” Daarom vindt hij het logisch dat basisartsen niet in de rij staan om voor dit specialisme te kiezen. “Maar ik heb meer waardering voor het vak gekregen. Forensisch artsen werken hard en verdienen meer aandacht dan ze nu krijgen.”

Bredere blik

Ook Ashni is enthousiast. “Een van de leuke dingen aan forensische geneeskunde is dat ik in de hele regio werk en bij allerlei mensen over de vloer kom. Soms staat de woonkamer van een overledene vol mensen en soms is er niemand. Het is mooi om op deze manier een klein stukje van iemands leven mee te krijgen.”

Ashni vindt dat het werk binnen de forensische geneeskunde niet alleen nuttig is voor artsen die dit specialisme willen blijven doen. “Nu ik word opgeleid voor het beoordelen van valincidenten in instellingen, leer ik hoe ik een volledige schouw moet doen. Ik kijk op een andere manier naar iemands lichaam, mijn blik verbreedt zich. De kwaliteiten die ik ontwikkel als forensisch arts zijn ook nuttig voor andere specialismen. Ik leer mijn voelsprieten uit te steken, zodat ik niet alleen een lichaam maar ook de omgeving meeneem in mijn beoordeling.”

Ben je benieuwd naar meer informatie over forensische geneeskunde, of heb je interesse in dit specialisme? Neem dan een kijkje op kiesvoorforensischegeneeskunde.nl