Ga deze zomer goed voorbereid op reis. Haal je reisvaccinaties op tijd.

Vakantie? Check je reisvaccinaties!

Laatste update: 20 mei 2022

Leestijd: 2 minuten

Vakantie, een tussenjaar of studeren in het buitenland? Wat moet je regelen? En waar moet je rekening mee houden?

Er zijn veel landen waar je ziek kan worden door een bacterie of virus. Bij een goede voorbereiding van je reis hoort het nemen van beschermende maatregelen. Voorkom stress vlak voor je vertrekt en zorg dat je gezond blijft in het buitenland. Maar wat heb je dan nodig en wanneer?

Welke prikken?

Maak een afspraak bij de reizigerspoli van de GGD om te bepalen welke prikken je voor jouw reis nodig hebt. We kijken dan naar je bestemming, de manier waarop je reist, je gezondheid, hoe lang de reis duurt en de route.

Als je naar Afrika, gaat, heb je bijvoorbeeld in sommige delen een vaccinatie voor gele koorts nodig. Muggen dragen gele koorts over. Gele koorts komt het meest voor in bosgebieden in Afrika en het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Voor reizigers is gele koorts zeldzaam. Sommige landen stellen een vaccinatie verplicht om te voorkomen dat de ziekte zich verspreidt. Informeer je daarom goed voordat je gaat boeken.

Reis je naar Azië? Dan heb je in veel gevallen een vaccinatie nodig tegen Hepatitis A en DTP. Andere vaccinaties voor Azië zijn afhankelijk van waar je naar toe gaat en hoelang je blijft. Ga je backpacken in bepaalde risicogebieden en blijf je langer dan 3 maanden? Dan is het advies om een Hepatitis B-vaccinatie te halen.

Coronaprik

In veel delen van de wereld, ook in Europa, heb je een coronavaccinatiebewijs nodig. Op dit moment hebben veel landen de coronamaatregelen versoepeld en/of veranderd. Let hier goed op en zorg dat je de meest actuele informatie hebt.

Op onze reizigerspoli op het Westeinde in Den Haag kun je elke vrijdag van 10.00 tot 16.00 uur zonder afspraak binnenlopen voor een gratis coronavaccinatie. Dat kan ook op andere locaties in de regio Haaglanden. Kijk hier voor locaties en openingstijden.

Een voorbeeld

Als je naar Thailand vliegt, moet je een coronavaccinatie bewijs laten zien. Vanaf 1 mei 2022 gelden de volgende regels voor het reizen naar Thailand:

  • als je een coronavaccinatiebewijs hebt, kan je reizen en heb je geen negatieve PCR- coronatestuitslag meer nodig.
  • heb je geen vaccinatiebewijs? Dan moet je een negatieve PCR-coronatestuitslag laten zien. Deze negatieve test moet binnen 72 uur voor vertrek afgenomen zijn.
  • bij sommige vliegmaatschappijen is een negatieve PCR-testuitslag niet ouder dan 48 uur verplicht, ook als je al een vaccinatiebewijs hebt.
  • heb je geen negatieve test of een vaccinatiebewijs? Dan moet je bij aankomst 4 tot 5 dagen in quarantaine in een quarantaine-hotel.

Plan je vaccinaties op tijd!

  • Zorg dat je tenminste 14 dagen voor vertrek al je vaccinaties hebt gehad.
  • Houd er bij de coronavaccinaties rekening mee dat er tussen de eerste en tweede prik bijna een maand moet zitten.
  • Vanaf de dag van de vaccinatie duurt het ongeveer 11 dagen voordat je je coronabewijs in de CoronaCheck-app kunt downloaden.
  • Heb je ook een boosterprik nodig? Deze kun je minimaal 3 maanden na je laatste prik of coronabesmetting krijgen.

Parelwit strand

Meer informatie over jouw reisvaccinaties