background image
Tips en informatie

Video's over vocht en schimmel

Te veel vocht in huis is ongezond. In de onderstaande video’s krijgt u uitleg hoe vocht ontstaat en wat u zelf kunt doen om het te voorkomen.

Meer weten? Kijk op www.ggdhaaglanden.nl/vocht of neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of via het algemene telefoonnummer van de GGD: 088 – 355 01 00.

Vocht in huis

Veel huizen hebben een vochtprobleem. Het ruikt vaak muf en er kunnen vochtplekken of schimmels ontstaan. Dat is niet goed voor uw gezondheid. Gelukkig kunt u er vaak zelf iets aan doen.

In deze video vertelt Naomi hoe u vocht in huis kunt herkennen.

Waar komt dat vocht vandaan?

Door dagelijkse activiteiten ontstaat veel vocht in huis. Denk bijvoorbeeld aan koken en douchen. Wist u dat een gemiddeld gezin gemiddeld 10 liter vocht per dag produceert?

In dit filmpje legt Naomi uit waar het vocht in huis vandaan komt.

Hoe ventileert u uw huis?

Door te ventileren voorkomt u te veel vocht in huis. Gebruik de mechanische ventilatie bijvoorbeeld tijdens het koken. Zet ventilatieroosters altijd open en zorg dat elke dag even een raam open.

Naomi legt uit waarom dit zo belangrijk is.

Hoe verwarmt u uw huis?

Als het te koud is in huis, kan dit zorgen voor extra vocht. Maar ook als u de thermostaat te hoog zet is kan dit zorgen voor extra vocht in huis. Dit kan beide zorgen voor schimmels in huis.

Naomi legt uit hoe u uw huis het beste kan verwarmen.

Hoe voorkomt u te veel vocht in huis?

Met eenvoudige maatregelen kunt u veel vocht voorkomen. Zet bijvoorbeeld het raam open als u bezoek hebt gehad en droog de was zo veel mogelijk buiten.

Naomi geeft tips en vertelt nog een keer waarom ventileren zo belangrijk is.

Gezondheidsklachten door vocht in huis

Door te veel vocht in huis en schimmels kunt u gezondheidsklachten krijgen. Misschien bent u vaak verkouden of hebt u andere klachten.

Naomi legt uit dat ventileren belangrijk is voor uw gezondheid. Ook met andere maatregelen kunt u gezondheidsklachten voorkomen.

 

Hoe verwijdert u schimmels?

Door te veel vocht in huis kunnen schimmels ontstaan. U kunt dat schoonmaken met soda en water. Soms moet het materiaal worden vervangen.

Naomi legt uit hoe u dat doet.

Video’s over vocht en schimmel in diverse talen

Deze video’s over vocht en schimmel hebben wij zelf ontwikkeld. U vindt deze ook op ons YouTube-kanaal onder de playlists.

De filmpjes zijn er in het Nederlands maar ook in 4 andere talen. De anderstalige playlists vindt u hieronder. Ook vindt u er uit dezelfde serie een video over koolmonixide en hoe u koolmonoxidevergiftiging kunt voorkomen

Engels

Engelstalige video's
Lees meer over Engelstalige video's

Frans

Franstalige video's
Lees meer over Franstalige video's

Arabisch

Arabische video's
Lees meer over Arabische video's

Tingrinya

Video's in Tingrinya
Lees meer over Video's in Tingrinya

Meer informatie