Milieu en veiligheid

Vocht en schimmel in uw woning

Hoe ontstaan vocht en schimmel in uw woning?

In een vochtige woning kunnen vocht en schimmels ontstaan. De belangrijkste oorzaken van veel vocht in een woning zijn:

  • Bouwtechnische oorzaken: Voorbeelden hiervan zijn bouwvocht, optrekkend vocht, condensatie op niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages.
  • Bewonersgedrag: Door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

Om schimmels in uw woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden.

Beïnvloeden vocht en schimmel mijn gezondheid?

Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren.

Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten. Ook zijn de klachten dan heviger.

Tips om zelf schimmel te verwijderen

  • Pak eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan. Anders komen de schimmels steeds terug.
  • Op gladde oppervlakken kunt u schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water. 
  • Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Schimmels verdwijnen dan niet door schoonmaken. Het materiaal moet verwijderd en vervangen worden.
  • Bent u huurder? Neem hiervoor contact op met uw verhuurder.
Meer weten over vocht of schimmel

Last van vocht in uw huurwoning?

Heeft u een huurwoning en kunt u onvoldoende ventileren? Of heeft de woning andere bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen. Doet de verhuurder dat niet, neem dan contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

Advies nodig over vocht en schimmel in huis? Neem contact met ons op

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in uw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.

Meer informatie over veiligheid in huis