Milieu en veiligheid

Vocht en schimmel in uw woning

Wat kan ik doen tegen vocht en schimmel in mijn woning?

  • Ventileer uw woning 24 uur per dag. Bij ventileren staan er tenminste twee roosters en/of ramen open waardoor u constant de lucht ververst.
  • Voer het vocht af. Zet tijdens of na het douchen, schoonmaken, wassen of koken de afzuiginstallatie hoog of open een raam of deur naar buiten. Doe dit tot een half uur na de activiteit.
  • Droog na het douchen de muren en vloer met een trekker.
  • Probeer de productie van vocht te beperken, door bijvoorbeeld was buiten te drogen of een droger te gebruiken die het vocht naar buiten afvoert.
  • Laat uw huis niet te veel afkoelen. Als het in u huis kouder wordt dan 15° C kan vocht neerslaan.

Zorg dat u uw woning goed verwarmt. In een warme, geventileerde ruimte kan vocht uw woning goed verlaten.

Last van vocht in uw huurwoning

Heeft u een huurwoning en kunt u onvoldoende ventileren? Of heeft de woning andere bouwtechnische gebreken, zoals een lekkage? Vraag de verhuurder om maatregelen te nemen. Doet de verhuurder dat niet, neem dan contact op met de afdeling Bouw- en Woningtoezicht van uw gemeente.

Meer weten over vocht of schimmel in uw woning

Hoe ontstaan vocht en schimmel in uw woning?

In een vochtige woning kunnen vocht en schimmels ontstaan. De belangrijkste oorzaken van veel vocht in een woning zijn:

  • Bouwtechnische oorzaken: Voorbeelden hiervan zijn bouwvocht, optrekkend vocht, condensatie op niet-geïsoleerde buitenmuren of ramen met enkel glas, een vochtige kruipruimte, regendoorslag en lekkages.
  • Bewonersgedrag: Door alledaagse activiteiten in huis komt vocht (waterdamp) vrij. Dit gebeurt bijvoorbeeld tijdens het douchen, koken, drogen van de was, schoonmaken en afwassen.

Om schimmels in uw woning te bestrijden, moet de oorzaak van het vochtprobleem aangepakt worden.

Beïnvloeden vocht en schimmel mijn gezondheid?

Vocht en schimmels zijn vaak niet de oorzaak van gezondheidsklachten, maar kunnen astma en andere luchtwegklachten wel verergeren.

Door een vochtige woning kunt u last krijgen van keelpijn, niezen en hoesten, verstopte neus, piepende ademhaling en benauwdheid. Bij mensen die allergisch zijn, krijgen vaker klachten. Ook zijn de klachten dan heviger.

Tips om zelf schimmel te verwijderen

Pak eerst de oorzaak van het vochtprobleem aan. Anders komen de schimmels steeds terug.

Op gladde oppervlakken kunt u schimmel gemakkelijk verwijderen. Gebruik een doek of spons om de schimmels weg te wrijven met soda opgelost in warm water. 

Bij ruwe of poreuze oppervlakken dringen schimmels in het materiaal. Denk aan hout, kit, gips en pleisterwerk. Schimmels verdwijnen dan niet door schoonmaken.

Het materiaal moet verwijderd en vervangen worden. Bent u huurder? Neem hiervoor contact op met uw verhuurder.

Advies nodig over vocht en schimmel in huis? Neem contact met ons op

Neem contact op met de afdeling Leefomgeving van GGD Haaglanden voor advies in uw specifieke situatie via gezondheidenmilieu@ggdhaaglanden.nl of (088) 355 01 00.

Meer informatie over veiligheid in huis