background image
Milieu en veiligheid

Hoe ventileer ik mijn woning?

Verschillende soorten ventilatie

 • Natuurlijke ventilatie: frisse lucht komt binnen door open ramen of ventilatieroosters.
 • Mechanische ventilatie: frisse lucht komt binnen door ramen en/of ventilatieroosters en lucht wordt mechanisch afgezogen. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer.
 • Balansventilatie: frisse lucht wordt mechanisch naar binnen geblazen via ventielen in de woonkamer en slaapkamers. De afzuigpunten (ventielen) zitten in de keuken, toilet en badkamer. Balansventilatie komt voor in nieuwere woningen.

Voldoende frisse lucht in huis via ramen en ventilatieroosters

 • Luchten: zet minstens een keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open.
  U kunt dit het beste ’s morgens doen of ’s avonds vlak voor het slapengaan. De verwarming kan dan even laag.
 • Ventileren: zet altijd alle ventilatieroosters open. Heeft u geen roosters?

Zet dan tenminste een raam op een kier. Ventileren werkt het beste als ventilatieroosters of ramen (op een kier) tegenover elkaar open staan.

Als er vocht op de ramen zit, moet er meer worden geventileerd. Ventilatieroosters mogen niet verstopt raken. Maak ze daarom regelmatig schoon.

 • Hoe werken ventilatieroosters?

  Voldoende frisse lucht in huis met mechanische ventilatie/balansventilatie

  Mechanische afzuiging en balansventilatie zorgen voor een constante stroom van frisse lucht door de woning. U regelt de hoeveelheid lucht vaak zelf door middel van een knop met verschillende standen:

  1 (laagste stand): als lange tijd niemand in de woning is, bijvoorbeeld tijdens vakantie.

  2 (middelste stand – ventileren)­: normaal.

  3 (hoogste stand – luchten)­: als u kookt, doucht, klust, de was droogt, schoonmaakt of als er veel mensen in huis zijn. Als u klaar bent, kan de knop na een half uur weer op stand 2. Sommige woningen hebben een tijdknop.

  Heeft u ventilatieroosters? Zet deze roosters altijd open voor voldoende aanvoer van frisse lucht. Er zijn veel verschillen tussen de systemen. Lees de gebruiksaanwijzing van het systeem.

 • Hoe werkt een ventilatieschakelaar?

  Onderhoud

  Een ventilatiesysteem moet goed onderhouden worden om goed te blijven werken. Maak roosters en ventielen regelmatig schoon: roosters met een stofzuiger en ventielen met een sopje. Doe dit in ieder geval als er stof in zit. Kijk in de gebruiksaanwijzing voor instructies of vraag het de verhuurder of installateur. Hetzelfde geldt voor de filters van een balansventilatiesysteem.

  Laat een ventilatiesysteem regelmatig controleren. In ieder geval als u denkt dat het niet goed werkt of veel lawaai maakt. Neem hiervoor contact op met de verhuurder of installateur.

  Schoonmaken van een ventilatieventiel

  Meer informatie vindt u ook op www.ggdleefomgeving.nl. Daarnaast hebben we folders over ventilatie die u kunt opvragen bij ons informatiecentrum via info@ggdhaaglanden.nl. Geef dan aan of u natuurlijke ventilatie of mechanische ventilatie in huis hebt.

Meer informatie over ventileren

Meer informatie over veiligheid in huis