background image
Infectieziekten

Mpox (apenpokken)

Klachten en symptomen bij een Mpoxbesmetting

Mpox begint meestal met:

  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Spierpijn
  • Gezwollen lymfeklieren
  • Rillingen
  • Moeheid

Blijf altijd letten op klachten die passen bij Mpox. Ook al is iemand gevaccineerd. Wie Mpox oploopt, kan last krijgen van uitslag met blaasjes op de huid. Meestal gaan daar een paar dagen van koorts aan vooraf met klachten als hoofdpijn, spierpijn of moeheid. Er kan sprake zijn van pijnlijke lymfeklieren, bijvoorbeeld in de lies.

Meestal worden mensen niet heel erg ziek van een infectie. Het virus kan gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte weerstand, kinderen en zwangere vrouwen.

Kom ik in aanmerking voor een Mpox vaccinatie?

Om te bepalen of U in aanmerking komt voor een vaccinatie, kunt u gebruikmaken van de adviestool op www.mantotman.nl. Als het advies is om zich te laten vaccineren, kunt u bij ons een afspraak maken voor een Mpox vaccinatie. U ontvangt geen uitnodigingsbrief.

U kunt ook bellen om een afspraak te maken

Ook personen die een eerste vaccinatie hebben gehad in 2022 en nog een tweede vaccinatie nodig hebben, komen in aanmerking. Bent u al gevaccineerd tegen Mpox, dus heeft u twee prikken gehad? Of heeft u eerder Mpox doorgemaakt? Dan is vaccinatie nu niet nodig.

Zoals eerder genoemd, zijn er op dit moment nauwelijks nieuwe gevallen van Mpox in Nederland. Ook in de rest van Europa komt nog maar weinig Mpox voor. Het doel van deze vaccinatiecampagne is dan ook om nieuwe uitbraken te voorkomen.  Het aantal beschikbare vaccins is nog altijd beperkt en de nieuwe vaccinatiecampagne stopt aan het eind van 2023. Daarom is nu het moment om zich te laten vaccineren als u dat wil.

Ik wil mij laten testen op Mpox

Mensen met klachten, die passen bij Mpox, kunnen zich laten testen bij de huisarts of het Centrum Seksuele Gezondheid Haaglanden. De behandelaar kan zelf monsters van de blaasjes en bijvoorbeeld uit de keel en anus met wattenstaafjes nemen, zoals we dat ook kennen van een coronatest. Na het vaststellen van een infectie doet de behandelaar en het laboratorium een melding bij de GGD.

Een besmetting met Mpox melden bij de GGD

Mpox is sinds zaterdag 3 december 2022 een meldingsplichtige ziekte met een zogenoemde B1-status. Voorheen was dit een groep A-meldingsplichtige ziekte. Artsen moeten zo snel mogelijk binnen reguliere werktijden bevestigde gevallen van de ziekte melden aan de GGD.

Deze meldplicht helpt:

  • Om verspreiding van de ziekte zo snel mogelijk in te dammen
  • Om mensen die risico gelopen hebben op tijd te vaccineren

Een arts kan Mpox vermoeden door de typische blaasjes of doordat de persoon (seksueel) contact heeft gehad met iemand met Mpox.

Bron- en contactonderzoek bij een Mpox besmetting

Het team Infectieziektebestrijding van de GGD zorgt voor het bron- en contactonderzoek rondom een besmet persoon: wie is met hem of haar in contact geweest? Dit team is op werkdagen beschikbaar tussen 8.30 en 17.00 uur voor overleg.

Het is van belang om nauwe contacten snel te informeren en te vaccineren om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Isolatie na een Mpox besmetting

Personen die besmet zijn met Mpox moeten in isolatie gaan. Zij zijn besmettelijk zolang ze blaasjes hebben.

Voor mensen die rechtstreeks contact hebben gehad met een besmet persoon geldt het strikte advies om af te zien van intiem contact of seksueel contact.

Personen die risicocontact hebben gehad krijgen het advies zich te laten vaccineren door de GGD.