Een tussendoortje? Kies voor gezond!

Check je snack!

Heeft uw kind trek tussen de maaltijden? Geef dan een gezonde snack!

Wat is een snack?

Een snack of tussendoortje is iets kleins om te eten of te drinken tussen de hoofdmaaltijden door. Dit tussendoortje kunt u meegeven naar school, maar u kunt het natuurlijk ook thuis aan uw kind geven.

Een tussendoortje/snack bevat ongeveer 100 kcal. Wilt u weten hoeveel kcal uw kind op een dag nodig heeft? Bekijk dan onderstaande informatie van het Voedingscentrum:

 

Hoe vaak een snack?

Het is beter voor tanden en kiezen om niet vaker dan 7 keer per dag iets te eten. Er zijn 3 hoofdmaaltijden: ontbijt, lunch en avondeten. Uw kind kan dus maximaal 4 keer een tussendoortje eten.

Hoe u goed voor uw gebit en dat van uw kind zorgt, leest u op de pagina Mondgezondheid op deze website.

Gezonde keuzes

Een gezonde snack kiezen is niet moeilijk. Op de poster Check je Snack staan veel lekkere en gezonde tussendoortjes om uit te kiezen.

  • Groente of fruit is altijd een gezonde keuze.
  • Denk ook eens aan een cracker met gezond beleg, een handje gedroogd fruit of nootjes.
Download de poster Check je Snack

Drinken

Ook drinken telt mee als snack. Kies gezond en geef uw kind melk of karnemelk. Water bevat natuurlijk geen suiker en is altijd een goede optie!

Frisdrank en limonade bevatten wel veel suiker. Kinderen kunnen dit daarom beter niet te vaak drinken.

Op de suikerklontjesposter staan voorbeelden van verschillende soorten drinken en hoeveel suiker hierin zit.

Download de suikerklontjesposter

Frisse waterrecepten

Water, water en nog eens water: het meest gezonde drankje wat er bestaat. Doe je er wat fris fruit doorheen, dan smaakt het extra lekker en ziet het er ook nog eens leuk uit!

Op de poster Frisse waterrecepten vindt u een aantal inspirerende ideeën.

Download de poster ‘Waterrecepten’

Snoep: houd het klein!

Als uw kind over het algemeen gezond eet, mag hij of zij af en toe best snoepen. Het is goed als u ontspannen met snoep omgaat. Roep niet te vaak dat snoep en snacks slecht zijn. Laat wel zien dat u zelf niet te veel en niet te vaak snoept.

  • Kies iets kleins en geef uw kind niet te veel tegelijk. Bijvoorbeeld 1 lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of iets zoets drinken al snel te veel is. Zo zitten er in een groot glas frisdrank al 103 calorieën (kcal) en in een donut 197 calorieën.
  • Het advies is om kinderen maximaal 1 keer per dag iets kleins te snoepen te geven. Ook voor volwassenen is dit een goede regel om aan te houden.

Recepten voor een gezonde snack

Vindt u het leuk om zelf een snack te maken? Ook dat kan gezond. Inspiratie opdoen? Klik op onderstaande button voor een paar makkelijke en gezonde recepten.

Makkelijke recepten voor gezonde snacks