background image

Heeft u zelf hulp nodig?

Vrouwen die besneden zijn kunnen problemen ervaren op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Belangrijk is dat zij goede nazorg krijgen.

Er is een nazorgspreekuur voor besneden vrouwen bij het Haga Ziekenhuis op de locatie Leyweg, polikliniek Gynaecologie. Vrouwen kunnen er op maandagochtend van 09.00 uur tot 12.30 uur terecht. Voor dit spreekuur is geen doorverwijzing van een huisarts nodig.

Een afspraak maken kan via telefoonnummer 06 47 00 87 93.

Onze vertrouwenspersoon staat ook voor u klaar. U kunt haar mailen via marisa.abdulgani@ggdhaaglanden.nl. Marisa is verzorgende en spreekt Somalisch, Arabisch en Nederlands.

Verblijft u in het buitenland? Neem dan contact op met het Nederlands consulaat of de Nederlandse ambassade.

Verklaringen tegen meisjesbesnijdenis

Het ministerie van VWS heeft het document ‘Verklaring tegen meisjesbesnijdenis’ in meerdere talen ontwikkeld. Met deze verklaringen kunnen zij daar familieleden informeren dat het besnijden van meisjes strafbaar is en consequenties heeft.

Kijk op www.pharos.nl/kennisbank.

Straffen meisjesbesnijdenis

Op meisjesbesnijdenis staat een gevangenisstraf van maximaal 12 jaar.

Als een ouder de besnijdenis uitvoert, kan dit 16 jaar betekenen. Als voor meisjesbesnijdenis veroordeelde ouders geen Nederlands paspoort hebben, kan dit tot gevolg hebben dat zij niet langer in Nederland mogen verblijven.

Nazorgspreekuur VGV voor professionals en besneden vrouwen

Voor het Nazorgspreekuur VGV zijn 3 korte video’s ontwikkeld. Door middel van deze video’s willen we meer bekendheid geven aan het spreekuur en meisjesbesnijdenis, zodat professionals en de gemeenschappen hiervan op de hoogte zijn en kunnen doorverwijzen naar het Nazorgspreekuur VGV.

Video 1: Zorgen na VGV bespreekbaar maken

Video 2: Informatie over het Nazorgspreekuur

Video 3: In gesprek bij het VGV Nazorgspreekuur

Meer informatie over meisjesjesbesnijdenis: kijk op www.pharos.nl.

Informatie over andere vormen van geweld