Hoe Lekker Ga Jij?

Sociale Media

Welkom op deze website. Je vindt hier informatie over diverse onderwerpen, waar jij mee te maken kan krijgen.

Mis je iets of heb je tips voor ons? Laat het ons weten via hoelekkergajij@ggdhaaglanden.nl

Informatie voor jongeren

Hoe lekker ga jij?

Altijd aan

De 24/7 maatschappij is er nu. Je staat altijd aan. Iedereen kan jou elk moment van de dag en nacht bereiken en vice versa. Hier kan je wel eens moe van worden en ook bang zijn dat je wat mist. 24/7 aan staan is onmogelijk. Rust voldoende uit en uitzetten van je mobiel doet wonderen en mogelijkheden om live contact te hebben met mensen.

Voor meer info:
Smartphoneverslaving | Jouw GGD.nl

Sociale media – Jongeren Informatie Punt

Grooming

Wat is grooming? Simpel gezegd online kinderlokken. Iemand doet zich vaak voor als een jongen of meisje van ongeveer jouw leeftijd en probeert op die manier online in contact te komen met jonge meisjes of jongens via social media. Deze persoon probeert vertrouwen te winnen door te chatten over iets dat jullie gemeen hebben.
Weet met wie je chat of gamet online en als je twijfels hebt praat met iemand bij jou thuis of met je vrienden of vriendinnen.

Voor meer info:
Wat is grooming? | vraaghetdepolitie.nl

Lekker in je bubbel

Je helemaal afsluiten is erg makkelijk en kan ook prettig zijn. Al je contact gaat via internet. Daarnaast kun je jezelf ook totaal uitleven zoals je wilt. Daarnaast is het goed je bewust te blijven in welke informatiebubbel je zit en zoekt. Wat daarnaast goed is, om ook in de gewone wereld mee te doen. Afwisselen is het toverwoord.

Voor meer info:
Algoritmes hebben veel invloed op wat jij op internet ziet. Hoe werkt dat?

Netwerk

Wat erg mooi is op het internet is dat je een groot netwerk aan mensen kan opbouwen. Dit kan op het gebied zijn van gamen, hobby’s, liefhebberijen enz. Wat belangrijk is dat je probeert te checken dat het om echte contacten gaat. Pas er ook voor op dat je geen persoonlijke zaken deelt als je twijfelt over eerlijkheid.

Wil je meer info:
Sociale media – Webwijzer

No filter

Op internet lijkt iedereen veel mooier dan in het echte leven. Veel mensen gebruiken of filters bij hun foto’s of werken al hun foto’s bij. Hierdoor krijg je geen werkelijk beeld van mensen. Weet dat dit kan. Daarnaast worden er op social media ook vaak alleen de mooie en leuke kanten van het leven gedeeld, hierdoor ontstaat er ook een vertekend beeld van de werkelijkheid. Elk leven heeft pieken en dalen, weet dat.

Meer info:
Sociale media – Jongeren Informatie Punt

Online pesten

Pesten zie je overal gebeuren. Dit kan natuurlijk ook op internet gebeuren. Pesten online kan daarom ook 24/7 plaats vinden en daar word je erg verdrietig van. Gebeurt dit bij jou, probeer iemand te vinden om dit tegen te zeggen zodat het pesten kan stoppen. Als je zelf aan het pesten bent online. Besef goed wat je een ander aan doet en stop hier mee.

Meer info:
Online pesten – Pestweb

Paradijs of shithole

Op het internet kan alles. Je kan er actie voeren, worden uitgescholden, de liefde vinden, geshamed worden enz. Het is de gewone wereld , alleen gaat het vaak sneller, is het anoniemer en kan het overal op de wereld zijn. Wees je zelf bewust wat uitspraken op het internet kunnen betekenen voor anderen, zowel positief als negatief.

Meer info:
Wat is sexting? | vraaghetdepolitie.nl

Wereldnieuws

Wat mooi is dat het nieuws van de wereld zo naar je toekomt. Hierdoor gaat nieuws sneller. Wat hierbij wel belangrijk is dat je nieuws checkt. Fake nieuws is ook een nieuw item. Check van wie het nieuws komt en neem het niet gelijk voor waar aan.

Meer info:
Hoe herken je nepnieuws én kom je met een gefundeerd weerwoord?