Hoe Lekker Ga Jij Header Acceptatie

 

Hoe Lekker Ga Jij?

Acceptatie

Welkom op deze website. Je vindt hier informatie over diverse onderwerpen, waar jij mee te maken kan krijgen.

Mis je iets of heb je tips voor ons? Laat het ons weten via hoelekkergajij@ggdhaaglanden.nl

Informatie voor jongeren

Hoe lekker ga jij?

Uit het ei

Je bent geboren met bepaalde eigenschappen. Sommige eigenschappen zijn lastig. Kan je deze veranderen?

Misschien vind je het moeilijk om te ontdekken wie je eigenlijk bent en wat je zelf denkt en voelt. Om jezelf te zijn, zonder je aan te passen aan anderen, heb je veel zelfkennis en zelfvertrouwen nodig. Bedenk wat je doet als je alleen bent: wat vind je dan écht leuk om te doen? Je kan ook werken aan je zelfvertrouwen en persoonlijke groei door trainingen.

Voor meer info:

  • Centrum 1622 biedt trainingen aan om te werken aan zelfbeeld, zelfvertrouwen en gedrag. Kijk op centrum1622.nl voor meer informatie.
  • JouwGGD: informatie over jezelf zijn

Zelfbeeld

Hoe je jezelf ziet noemen we je zelfbeeld. Denk je dat je veel minder interessant bent dan je klasgenoten? Dan noemen we dat een negatief zelfbeeld. Vind je jezelf leuk zoals je bent en zit je lekker in je vel? Dan heb je een positief zelfbeeld.

Met een positief zelfbeeld gaan dingen makkelijker. Je kunt werken aan een positief zelfbeeld. Schrijf dingen op waar je goed in bent. Bedenk wat je wél mooi en leuk vindt aan jezelf.

Voor meer info:

  • Youz biedt lessen aan om te werken aan zelfbeeld, zelfvertrouwen en gedrag. Kijk op www.youz.nl.
  • Chatten met een hulpverlener over waar je mee zit: www.schoolformaat.nl.

Van binnen

Soms kan je niet zien aan iemand hoe diegene zicht voelt. Het kan best moeilijk zijn om aan anderen te vertellen hoe je je voelt. Misschien wil je je gevoelens liever negeren, in de hoop dat ze vanzelf weggaan. Helaas werkt het niet zo.

Hoe zit dat bij jou? Als je het moeilijk vindt om over je emoties te praten, kan het helpen om ze op te schrijven.

Voor meer info:

Beschermpak

Hoe maak je jezelf weerbaar? Je beschermt jezelf tegen anderen, je respecteert je eigen grenzen en geeft aan wat je niet meer leuk vindt. Het is goed om voor jezelf op te komen. Dit kan ook lastig zijn.

Probeer je grenzen duidelijk aan te geven. Trek je niet te veel aan wat andere mensen zeggen of doen. Jij mag je eigen keuzes maken.

Voor meer info:

  • Youz biedt lessen aan om te werken aan sociale vaardigheden: www.youz.nl
  • JouwGGD.nl: informatie over gevoelens

Maskers

Altijd helemaal jezelf zijn kan eigenlijk niet. Het is heel normaal om je aan te passen aan je omgeving of aan de situatie. Je kiest dan een rol die past bij die situatie.

Jezelf zijn betekent dus niet dat je altijd en overal dezelfde persoon bent. Hoeveel verschillende maskers heb jij aan de kapstok hangen?

Voor meer info:

JouwGGD.nl: informatie over identiteit

Safe space

Een safe space is een ruimte die bedoeld is om vrij te zijn van vooroordelen, conflicten en kritiek.  Het is belangrijk om je veilig te voelen in de klas.

Kan jij alles bespreken in de klas? Zijn er andere plekken waar je veilig voelt?

Voor meer info:

Rolmodellen

Heb jij een rolmodel? Iemand die je erg bewondert vanwege zijn of haar persoonlijkheid, eigenschappen of kwaliteiten? Ken je iemand van internet als rolmodel, zoals een vlogger of Instagrammer?

Het is leuk om te volgen wat jouw rolmodel allemaal doet en zegt.

Voor meer info:

Puzzelpad

Het is best lastig om erachter te komen wat je zelf belangrijk vindt. Soms vind je belangrijker wat anderen ervan vinden en denk je eigenlijk te weinig na over wat je zelf leuk vindt. Het is best een puzzeltocht om jezelf te ontdekken.

Voor meer info:

Poster Acceptatie

Download de poster
Hoe Lekker Ga Jij Header Acceptatie