project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Sporten op rubbergranulaat

Sommige voetbalvelden met kunstgras hebben rubbergranulaat op het veld liggen. Rubbergranulaat zijn kleine, zwarte korreltjes. Deze zijn vaak gemaakt van oude rubberproducten, zoals autobanden.


In 2016 was er onrust over mogelijke gezondheidsrisico’s van het sporten op deze kunstgrasvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft eind 2016 aanvullend onderzoek gedaan om duidelijkheid te krijgen of er gezondheidsrisico’s zijn. De conclusie is dat het veilig is om te sporten op de kunstgrasvoetbalvelden. Wij sluiten ons aan bij deze conclusie.

Adviezen van de GGD

Er zijn geen aanwijzingen dat sporten op kunstgrasvelden met rubbergranulaat slecht is voor uw gezondheid. Maakt u zich toch zorgen? Wij geven u graag enkele tips. Volg deze ook op als u op een andere ondergrond sport.

  • Neem een douche na het sporten en trek daarna schone kleren aan.
  • Klop sportschoenen en –kleding buiten uit.
  • Maak open wonden of schaafwonden goed schoon. Dek ze af vóór het spelen op het veld.
  • Let op dat kinderen de korrels niet in hun mond stoppen.
  • Sluit bidons op het veld af na gebruik.

Wat zit er in rubbergranulaat?

Rubbergranulaat zijn kleine, zwarte korreltjes. Deze zijn vaak gemaakt van oude rubberproducten, zoals autobanden. In de rubberkorrels komen onder andere zware metalen en polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's) voor. In het dagelijks leven komen we op verschillende manieren met PAK's in aanraking. Dit kan bijvoorbeeld via uitlaatgassen van auto’s, sigarettenrook en gebarbecued vlees.

Wat betekent het voor uw gezondheid?

Onderzoek van het RIVM van eind 2016 laat zien dat er weinige PAK’s en zware metalen vrijkomen uit de rubberkorrels. Dit geldt ook als de korrels in het lichaam terecht komen. De stoffen zouden in het lichaam kunnen komen door huidcontact, het inademen van dampen of door inslikken.

Er zijn geen aanwijzingen dat de stoffen uit het rubbergranulaat in het lichaam van sporters worden opgenomen. Dit is de conclusie van onderzoek van onder andere het RIVM.

Andere wetenschappelijke informatie toont geen verband aan tussen sporten op kunstgras met rubbergranulaat en het ontstaan van leukemie of lymfeklierkanker.

Alternatieven voor rubberen korrels

Er zijn alternatieven voor de ondergrond bij sportclubs. Elke ondergrond heeft voor- en nadelen.

Wilt u als sportclub de ondergrond vervangen? Wij adviseren ook dan goed te kijken naar de mogelijke gezondheidsrisico’s. Wij denken graag met u mee. Als u dat wilt, geven wij advies op maat.

Spelen met de korrels door jonge kinderen

Jonge kinderen spelen ook met de korrels, bijvoorbeeld als ze kijken naar een wedstrijd of spelen op een trapveldje in hun buurt. Jonge kinderen stoppen van alles in hun mond. Dit kan zand of grind zijn, maar bijvoorbeeld ook rubberkorrels.

Als een kind per ongeluk een korreltje inslikt, is dit niet schadelijk. Ook in het lichaam komen er namelijk heel weinig stoffen vrij uit de korrels.

Meer informatie