project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Ongedierte

Wat te doen bij overlast door ongedierte?

Heeft u te maken met een ongedierteplaag in uw woning of directe woonomgeving?Wij hebben geen rol bij het bestrijden van ongedierte. Wel informeren we u hier graag over een aantal soorten ongedierte.


Bedwantsen

Bent u terug van vakantie en zijn er bedwantsen met u mee naar huis gereisd? Bedwantsen bijten meestal ’s nachts in bed en veroorzaken jeuk. Ze zijn lastig weg te krijgen.

Waar leeft de bedwants?

Bedwantsen leven op plaatsen waar mensen zijn, bijvoorbeeld in hotels en vakantiewoningen. Bedwantsen of hun eitjes reizen mee via kleding en bagage. Overdag verstoppen ze zich achter plinten, in stopcontacten of in spleetjes en kieren in de muur. Of ze zitten in de naden van het matras, in de lattenbodem of de spiraal van het bed.

 • Heeft u jeuk en rode plekken op de huid? Ziet u bloedvlekjes op de lakens? Dan bent u misschien gebeten door bedwantsen.
 • Als u uitwerpselen in de vorm van bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom stopcontacten aantreft, dan kunt u bedwantsen in uw slaapkamer hebben.
 • Een woning of kamer met heel veel bedwantsen kunt u herkennen aan een ietwat zoetige weeïge geur van koriander.

Een volwassen bedwants is 5 mm groot en dus met het blote oog goed te zien. Zorg dat u zeker weet dat het om bedwantsen gaat voordat u een bestrijder inschakelt.

Probeer een bedwants te vinden en stuur hem op naar het Kenniscentrum voor Dierplagen (KAD) in Wageningen. Zij kunnen bepalen of het echt om bedwantsen gaat en zo nodig een bestrijdingsadvies geven. Hier zijn wel kosten aan verbonden.

Hoe kunt u voorkomen dat u de bedwants meeneemt?

 • Controleer als u op reis bent altijd de bedden van de accommodatie waar u verblijft. Zet uw bagage niet op het bed. Gebruik een kofferhouder of zet uw bagage in het bad of buiten de slaapkamer.
 • Doe tijdens de reis vuile was in plastic zakken zodat u thuis de was meteen vanuit de zak in de wasmachine kunt doen.
 • Was tweedehands kleren of gordijnen meteen na aankoop.
 • Inspecteer tweedehands meubels in de kringloopwinkel. Koop geen tweedehands matrassen.

Wat moet u doen als u toch de bedwants hebt meegenomen?

 • Kleedt u uit op een harde ondergrond als u denkt dat er bedwantsen in uw kleren zitten. Bedwantsen reizen niet graag met mensen mee. Controleer of bedwantsen op de grond zijn gevallen tijdens het uitkleden.
 • Inspecteer bagage en andere spullen die u bij u hebt, maar zet bagage niet in huis.
 • Zet de stofzuiger op spullen die niet in de wasmachine kunnen.
 • Was eventueel spullen met de hand in heet water met zeep. Gebruik een borstel om spullen goed schoon te maken, zeker op plekken waar eitjes kunnen zitten zoals in naden. Gebruik water van 50 graden of warmer. Doe dit buiten.

Meer informatie

Lees ook het artikel ‘Bedwantsen, terug van weggeweest’ voor meer informatie (RIVM).

Ratten

De meest voorkomende rat in Nederland is de bruine rat. Bruine ratten hebben een voorkeur voor verblijf in de openbare ruimte. Ze komen af op zwerfvuil en etensresten. Zij dringen gebouwen binnen als daar voedsel is en er schuilplekken te vinden zijn.

Ratten zijn alleseters, zij hebben wel een voorkeur voor granen, zaden, meel en vruchten. Katten, honden en roofvogels zijn hun natuurlijke vijanden.Op welke manier kunt u overlast van ratten ervaren?

Ratten kunnen schade veroorzaken doordat zij knagen aan verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Ratten graven holen en gangenstelsels als schuilplaats. Soms doen ze dit ook in de leefomgeving van mensen.

Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

Ratten zijn soms dragers zijn van ziekteverwekkers waar mensen ziek van kunnen worden. Via ontlasting en de urine verontreinigen zij voedsel en water. Dit kan bijvoorbeeld voedselvergiftiging veroorzaken.

Wat kunt u zelf doen om overlast van ratten te voorkomen?

Zolang ze in de openbare ruimte scharrelen en niet in woningen komen of in grote aantallen op 1 plek aanwezig zijn, hoeft u dit niet als rattenoverlast te zien. De volgende maatregelen kunt u zelf nemen om rattenoverlast te voorkomen:

 • Zorg voor een opgeruimde en schone omgeving in en rond uw woonomgeving zodat een rat geen voedsel vindt. Laat materialen en rommel niet langdurig liggen, want dit biedt materiaal en beschutting om een nest te maken.
 • Bewaar afval in goed afsluitbare bakken totdat het wordt afgevoerd.
 • Zorg dat de rat niet kan binnenkomen via bijvoorbeeld openingen in buitenmuren, , niet goedafgesloten deuren en ramen of defecte (open) rioleringen. U kunt hiervoor staalwol gebruiken.
 • Snoei struiken vooral aan de onderkant. Let erop dat er geen rommel blijft liggen, bijvoorbeeld langs gevels.
 • Zorg ervoor dat ratten op straat geen etensresten vinden. Voer vogels daarom alleen natuurlijk voedsel en zoveel als ze per keer op kunnen eten.

Als uw buren ook overlast hebben van ratten, bespreek dan samen met hen deze maatregelen.

Muizen

Binnenshuis kan de huismuis voorkomen. Huismuizen zijn alleseters, met een voorkeur voor granen, peulvruchten en vetrijk voedsel. Ze kunnen lange tijd zonder drinken, maar moeten elke dag eten. Muizen komen voor in ruimten waar voedingsmiddelen of eetbare grondstoffen worden opgeslagen, onder of achter kasten, in ruimten tussen muren of tussen plafonds. Een volwassen muis kan door een kier van 0,5 centimeter een gebouw binnendringen.
Op welke manier kunt u overlast van muizen ervaren?

Muizen kunnen schade veroorzaken doordat zij knagen aan bijvoorbeeld verpakte levensmiddelen, textiel, papier, isolatiematerialen, leidingen en kabels. Voedsel kan verontreinigd worden door de uitwerpselen en urine van muizen.

Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

Muizen kunnen via urine en ontlasting ziektekiemen verspreiden, waardoor voedselvergiftiging of huidziekten kunnen ontstaan.

Wat kunt u zelf doen om overlast van muizen te voorkomen?

 • Zorg voor orde, netheid en hygiëne in en rondom uw woonomgeving, zodat muizen geen voedsel vinden. Laat materialen en rommel niet langdurig liggen, want dit biedt muizen de gelegenheid een nest te maken.
 • Bewaar afval in goed afsluitbare bakken voordat het wordt afgevoerd. Hetzelfde geldt voor voedsel dat u binnen bewaart.
 • Zorg dat muizen niet kunnen binnenkomen via bijvoorbeeld openingen in buitenmuren, niet goed afgesloten deuren, ramen of kieren.
 • Zorg dat muizen op straat geen etensresten vinden.
 • Overweeg een kat als huisdier

Als uw buren ook overlast hebben van muizen, dan is het verstandig samen deze maatregelen te bespreken.

Papiervisjes en zilvervisjes

Papiervisjes (ovenvisjes)

 • Het is een vleugelloos insect van ongeveer 15mm groot.
 • Ze houden van donkere en vaak warme plekken. Ze verstoppen zich overdag.
 • Ze verspeiden zich makkelijk, bijvoorbeeld als de doos waarin ze verblijven, wordt verplaatst.
 • Hun voorkeurstemperatuur is 24°C en ze houden van een niet al te vochtige ruimte. Beneden 22°C komen hun eitjes niet uit. Komen zowel in droge als vochtige ruimten voor.
 • Ze eten vooral koolhydraathoudend voedsel zoals zetmeel en suikers. Ze hebben nauwelijks eiwitten en vetten nodig.

Zilvervisjes

 • Het is een vleugelloos insect van ongeveer 12 mm groot en lijkt veel op het papiervisje.
 • Ze houden van een vochtige niet al te warme omgeving. Ze houden niet van licht en verstopt zich overdag.
 • Ze eten vooral koolhydraathoudend voedsel zoals zetmeel en suikers. Ook eten zij stijfsel en bepaalde lijmsoorten, schimmels, mijten en kleine, dode insecten. Als het moet, dan kunnen zij enige maanden zonder voedsel.
Op welke manier kunt u overlast van papier- en/of zilvervisjes ervaren?

Als papiervisjes en/of zilvervisjes in grote aantallen voorkomen, kunnen zij enorme schade veroorzaken aan onder meer papier, behang, kleding, archieven en postzegelverzamelingen.

Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

Papiervisjes en zilvervisjes vormen geen risico voor de gezondheid.

Wat kunt u zelf doen om overlast van papier- en/of zilvervisjes te voorkomen?

 • Houd uw woning schoon.
 • Zorg ervoor dat de temperatuur in archiefruimten zo laag mogelijk is.
 • Maak kieren naar de kruipruimte of kelder dicht, zodat ze niet in huis komen.
 • Voorkom een vochtige woning. Meer informatie

Duiven

Duiven hebben in de stad nauwelijks natuurlijke vijanden. En omdat er veel voedsel is, kunnen er snel veel duiven zijn.
Op welke manier kunt u overlast ervaren?

Duiven maken nesten op balkons, vensterbanken, zolders, etc. Daar kunnen ze voor overlast zorgen: door vervuiling van de omgeving, door stank en door het voortdurende koeren. Soms veroorzaken duiven zelfs ziekten bij de mens.

Wat zijn de risico’s voor uw gezondheid?

Mensen die veel in aanraking komen met uitwerpselen, veertjes en huidschilfers van duiven kunnen daar ziek van worden. Denk hierbij aan duivenhouders. Zij lopen kans een infectieziekte of allergische klachten te krijgen.

Duiven kunnen ook parasieten bij zich dragen. Door inademing van deze ziekteverwekkers ontstaan longziekten, zoals papegaaienziekte. Het overbrengen van een infectieziekte door duiven op mensen is echter zeldzaam. De kans dat mensen in de stad een infectieziekte oplopen door stadsduiven is dan ook uiterst klein.

Als mensen eenmaal een overgevoeligheid ontwikkeld hebben, kunnen zij bij ieder nieuw contact met duiven een reactie krijgen.

Wat kunt u zelf doen om overlast van duiven te voorkomen?

 • Geef de duiven geen voer.
 • Voorkom dat duiven op het kozijn of het balkon gaan overnachten of zelfs een nest maken
 • Voorkom zo veel mogelijk het contact met duivenmest, duivenveren, etc.
 • Als u een plek schoonmaakt, die vervuild is met duivenmest en/of -veren, gebruik dan veel water en was na afloop goed uw handen. U kunt een mondkapje gebruiken om te voorkomen dat u mest of veren inademt. Deze kapjes zijn te koop in een ‘doe-het zelf’-winkel.

Meer informatie

Op de website van de Nederlandse Vereniging Plaagdiermanagement Bedrijven kunt u meer informatie vinden over de verschillende diersoorten.

Voor een gecertificeerd bedrijf om een dierplaag te bestrijden kunt u terecht op één van onderstaande websites:

 • KAD – bedrijvenregister
 • NVPD – bedrijven