project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Lood in drinkwater

Lood is een metaal dat vroeger veel gebruikt werd in bijvoorbeeld waterleidingen, accu’s, verf en benzine. Nu weten we dat het slecht is voor de gezondheid, vooral van kleine kinderen en zwangere vrouwen.


Lood wordt in Nederland niet meer gebruikt voor nieuwe waterleidingen. Bestaande leidingen worden zoveel mogelijk verwijderd en vervangen door koper of kunststof. Uit nieuwe watermeters en kranen kan wel tijdelijk lood vrijkomen.


Wat zijn de gezondheidsrisico’s van lood in drinkwater?

Als kinderen van 6 jaar en jonger, flesgevoede baby’s of zwangere vrouwen langere tijd water drinken uit loden leidingen, zijn er gezondheidsrisico’s. Lood heeft effect op de ontwikkeling van de hersenen en kan bij kinderen en baby’s leiden tot een verminderde intelligentie (iets lager IQ). Voor volwassenen is het risico van water uit loden leidingen verwaarloosbaar klein.

Heeft uw woning loden waterleidingen?

In huizen, die voor 1960 zijn gebouwd, kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. Deze leidingen klinken doffer dan koperen of ijzeren leidingen. Verder zijn ze onregelmatig van vorm en hebben een grijze kleur.

Na 1960 werd lood niet meer gebruikt voor waterleidingen. De leidingen buitenshuis zijn vrijwel allemaal vervangen door uw drinkwaterbedrijf.

Bekijk het filmpje van Dunea. Dit kan u helpen loden leidingen te herkennen.

Wat kunt u zelf doen als u loden leidingen hebt?

  • Als uw woning loden leidingen heeft, is het aan te raden deze te laten vervangen. Als u zelf eigenaar bent, kunt u dat zelf laten doen. Als u een huurwoning heeft, kunt u de huiseigenaar vragen dit te doen. Uw huiseigenaar is dit niet verplicht.
  • Gebruik voor de bereiding van flesvoeding voor kinderen flessenwater of kraanwater uit een huis zonder loden leidingen. Let bij het bereiden van babyvoeding of het bronwater daarvoor geschikt is. Dit staat op de verpakking.
  • Ook zwangeren en kinderen tot en met 6 jaar raden we aan om flessenwater te drinken of kraanwater uit een huis zonder loden leidingen. Let bij het bereiden van babyvoeding of het bronwater daarvoor geschikt is. Dit staat op de verpakking
  • Iedereen ouder dan 6 jaar kan kraanwater uit loden leidingen veilig drinken, als de kraan eerst minimaal 2 minuten wordt doorgespoeld. Het doorspoelen van leidingen kan namelijk de hoeveelheid lood in het water verlagen als het water een aantal uren stil heeft gestaan.
  • Loden drinkwaterleidingen moeten speciaal worden afgevoerd. Geef ze daarom af bij de gemeentelijke afgifteplaats voor chemisch afval (milieudepot).

Let op: looddeeltjes verdwijnen niet uit het water door het te koken of te filteren.

Nieuwbouwwoning en nieuwe leidingen

Uit nieuwe watermeters en kranen komen de eerste 3 maanden lood, nikkel en koper vrij. Spoel daarom tijdens die periode de leidingen elke ochtend 2 minuten door. Dit water kunt u wel gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven of om af te wassen.

Kijk voor meer informatie op www.kraandoorspoelen.nu.

Meer informatie