project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Koolmonoxide

Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide, ook wel CO genoemd, is een gas dat u niet kunt zien of ruiken. Maar het is wel gevaarlijk!


Koolmonoxide in huis

In een woning kan koolmonoxide vrijkomen bij geisers, gaskooktoestellen, gaskachels, open haarden en CV- en HR-ketels. Koolmonoxide ontstaat regelmatig bij geisers zonder afvoer. Bij toestellen met een afvoer is de kans minder groot, maar ook bij slecht onderhoud, onvoldoende ventilatie en verkeerde aansluiting kan koolmonoxide vrijkomen. Ook komt het in kleine hoeveelheden vrij bij het branden van kaarsen, wierook en sigaretten.


Gezondheidsklachten

Koolmonoxide komt na inademing in het bloed terecht. Hierdoor kan er minder zuurstof in het bloed worden opgenomen.

Van een kleine hoeveelheid kunt u al klachten zoals hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid krijgen. Een grote hoeveelheid kan bewusteloosheid veroorzaken en zelfs dodelijk zijn. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 mensen door koolmonoxidevergiftiging.


Wat te doen bij gezondheidsklachten?

Als u bovengenoemde klachten herkent, is het belangrijk om direct maatregelen te nemen.


Bij lichte klachten

 • Laat frisse lucht binnen door ramen en deuren volledig open te zetten.
 • Zet de geiser, kachel of andere verbrandingstoestellen uit. Laat deze meteen nakijken door een installateur.

Bij ernstige klachten

 • Ga direct naar buiten. Neem uw mobiele telefoon en uw sleutels mee.
 • Bel 1-1-2!

Wat kunt u zelf doen?

  • Jaarlijks onderhoud: laat gastoestellen elk jaar controleren door een erkend installateur.
  • Laat de schoorsteen van een open haard minimaal 1 keer per jaar vegen: bij een verstopt schoorsteenkanaal stromen de verbrandingsgassen rechtstreeks de huiskamer in.
  • Let op de vlammen: de vlam van uw gastoestel moet blauw zijn. Is de vlam geel/oranje, laat dan het toestel opnieuw afstellen door een installateur.
  • Frisse lucht in huis: ventileer uw huis 24 uur per dag door de roosters open te zetten of de ramen op een kier. Houd de roosters schoon
  • Plaats een koolmonoxidemelder. U wordt dan tijdig gewaarschuwd als er toch koolmonoxide in uw woning komt. Melders zijn te koop bij doe-het-zelfzaken.
  • Vervang een geiser: de kans op koolmonoxide is bij een geiser groter. Vervang daarom de geiser door bijvoorbeeld een boiler of HR ketel.

Woont u in een huurwoning? In uw huurcontract is geregeld wie moet zorgen voor het onderhoud van verbrandingstoestellen. Als uw woning uw eigendom is, bent u zelf voor het onderhoud verantwoordelijk.

Online cursus 'Herken de gevaren van koolmonoxide' voor professionals

Wij hebben de cursus ‘Herken de gevaren van koolmonoxide’ ontwikkeld. De cursus is gericht op professionals, die voor hun werk bij bewoners thuis komen, bijvoorbeeld medewerkers van de thuiszorg of van de woningbouw. De cursus duurt maximaal 30 minuten en is gratis te volgen.

Komt u regelmatig bij mensen thuis en wilt u weten hoe u gevaarlijke situaties kunt herkennen? En vooral: wat kunt u er aan doen om het te voorkomen? Volg dan onze online cursus 'Herken de gevaren van koolmonoxide'.

Doet u ook mee? Uw deelname is niet alleen belangrijk voor de veiligheid en gezondheid van uw cliënten, maar ook voor uzelf!

Meer informatie

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen in relatie tot uw gezondheid? Neem dan voor advies contact op met onze afdeling Leefomgeving.