project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Ongewenst zwanger

U kunt zwanger raken als u seks heeft gehad zonder condoom of zonder ander goed anticonceptiemiddel. Is dit in de afgelopen 3 dagen het geval geweest? En wilt u (nog) niet zwanger worden? Onderneem dan actie om een zwangerschap te voorkomen.

Zwangerschap voorkomen met morning-afterpil

Na een onveilige vrijpartij kunt u de morning-afterpil slikken. Met deze 'noodpil' is het mogelijk om een onbedoelde zwangerschap te voorkomen. Neemt u de morning-afterpil binnen 24 uur in, dan is de kans op een zwangerschap het kleinst.

Na 72 uur is de morning-afterpil niet meer geschikt om te gebruiken. Een mogelijke zwangerschap kan dan worden beëindigd door een overtijdbehandeling of een abortuspil. Uw huisarts kan u hier meer over vertellen.


Wat u moet weten over de morning-afterpil

  • De morning-afterpil is te koop bij iedere drogist en apotheek voor ongeveer € 15,00.
  • Hij is niet 100% betrouwbaar. Als u de morning-afterpil slikt, kunt u nog altijd zwanger worden, al is de kans dan wel veel kleiner. Doe voor de zekerheid een zwangerschapstest na 3 weken.
  • Hoe sneller u de morning-afterpil inneemt, hoe beter hij werkt. Maar slik hem in ieder geval binnen 72 uur (3 dagen).
  • De morning-afterpil werkt alleen als u nog niet zwanger bent. Het is dus geen abortuspil.


Zwanger wat nu?

Bent u ongewenst zwanger en hebt u vragen of wilt u advies? Neem dan contact op met uw huisarts. Wilt of kunt u dat niet? Dan kunt u onder andere terecht bij:


  • het Sense spreekuur. Vind een spreekuur bij u in de buurt.
  • Chat voor hulp van Siriz. Meer informatie over de chat voor hulp en de chatruimte zelf, vindt u op: www.siriz.nl
  • FIOM Den Haag. De FIOM is een organisatie gespecialiseerd in onder andere hulpverlening rondom zwangerschapen abortus. Meer informatie vindt u op: www.fiomdenhaag.nl


Meer informatie