project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Voedselveiligheid

Bij het stijgen van de temperatuur neemt de kans op voedselvergiftiging toe. Tijdens de zomer komen voedselinfecties als gevolg van slechte bewaar- en bereidingsomstandigheden vaker voor. Een voedselinfectie kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken. Hierdoor kan het lichaam veel vocht verliezen. Wees daarom alert op uitdroging, vooral bij kinderen, ouderen en chronisch zieken.


U kunt besmetting en verspreiding voorkomen door:


  • Een goede hygiëne, bijvoorbeeld door het regelmatig wassen van uw handen en door schone materialen bij de bereiding van het voedsel te gebruiken.
  • Gebruik materialen, die in contact zijn geweest met rauw vlees niet voor de bereiding van ander voedsel.
  • Het scheiden van rauw vlees en ander voedsel.
  • Het vlees bij voorkeur te garen, voordat u gaat barbecueën
  • Het vlees en andere etenswaren koel (niet in de zon) en afgedekt te bewaren.;
  • Het goed verhitten van vlees, vis en schelpdieren.
  • De kaarten '5x veilig' van het Voedingscentrum helpen om veilig om te gaan met eten.
  • Bent u op vakantie in een warm land? Daar is het risico op een voedselinfectie groter. Zeker als het minder hygiënisch is, slaan ziekmakende bacteriën eerder toe. Bekijk de informatiekaart van het Voedingscentrum '5x veilig in warme landen' voor tips.


Meer informatie leest u op de website van het RIVM.