project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Teken

Een teek? Pak 'm beet!

1 op de 5 teken is besmet met de lymebacterie. U kunt de volgende maatregelen nemen om te voorkomen dat u of uw kind een tekenbeet krijgt:


  • Vermijd het lopen in dichte begroeiing en struikgewas
  • Blijf zoveel mogelijk op de paden
  • Draag een shirt met lange mouwen, een lange broek en dichte schoenen
  • Stop uw broekspijpen in uw sokken
  • Spuit uw kleding in met een insectwerende middel: Permitrine of een middel dat DEET bevat
  • Gebruik een insectwerende middel dat DEET bevat op onbedekte huid (lees eerst de gebruiksaanwijzing)


Een teek? Pak 'm beet!

Teken leven in bomen, struikgewas en hoog gras. Ze komen in heel Nederland voor en zien eruit als spinnetjes.

Heeft u of uw kind door veel groen gelopen? Controleer dan goed of er teken zijn meegelift. Vindt u een teek? Lees hoe u eenvoudig zelf een teek verwijdert op de website van het RIVM. Wacht hier niet mee. Als een teek lang in de huid zit, kan hij de ziekte van Lyme veroorzaken.


Naar de huisarts?

De meeste mensen, die gebeten worden, krijgen helemaal geen klachten. Ook als er een klein rood plekje ontstaat op de huid rond de beet hoeft u zich geen zorgen te maken. Dat is een reactie op de beet zelf.


Ga naar de huisarts als u 1 van de volgende klachten heeft na een tekenbeet:

  • Een verkleuring van de huid op de plek van de tekenbeet, die groter wordt. Deze kan tot 3 maanden na een tekenbeet verschijnen.
  • Koorts en eventueel spier- en gewrichtspijn in de eerste weken na een tekenbeet.
  • Soms kunnen gewrichtsklachten, huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan. Dat kan gebeuren als de vroege klachten van de ziekte van Lyme niet behandeld zijn met antibiotica. Maar deze klachten zijn soms ook een eerste uiting van de ziekte.


Meer informatie

Meer informatie over teken en de ziekte van Lyme:


Tekenradar.nl

Bent u gebeten door een teek? Ontstaat er een ringvormige uitslag (erythema migrans) rondom de plek van de beet? Meld dit via www.tekenradar.nl. Via deze website kunt u meedoen aan een landelijk onderzoek van het RIVM naar tekenbeten en de ziekte van Lyme.


Mobiele App Tekenbeet

De mobiele app Tekenbeet, ontwikkeld door het RIVM, geeft informatie over de teek, de ziekte van Lyme en laat zien hoe u een teek het beste verwijdert. Gebruikers worden via de app ook uitgenodigd melding te doen van een tekenbeet bij Tekenradar.nl. Download de app gratis in de App Store.