project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Gezonde zomer

Gezonde zomer

Een gezonde zomer zonder zorgen

De zomer is een heerlijk seizoen om buiten te zijn. Veel mensen genieten ervan, maar een tekenbeet, een infectie door blauwalg of een voedselvergiftiging kan de zomer behoorlijk bederven. Ook de hitte kan een bedreiging vormen voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen, chronisch zieken en ouderen kunnen last krijgen van de warme dagen.
Wij geven daarom informatie over de gezondheidsrisico’s en een aantal tips voor een veilige en gezonde zomer.

Reizigersadvies

Gaat u met vakantie naar het buitenland? Voor veel landen adviseren wij vaccinaties en aanvullende maatregelen. Dit geldt overigens ook voor landen dichterbij huis, zoals Turkije of Kroatië.
> Meer over reizigersadvies


Hitte

De zomer is voor velen een heerlijk seizoen. Vele mensen genieten ervan als de temperaturen boven de 25 graden uitkomen. Toch kan aanhoudende warmte ook een bedreiging voor de gezondheid vormen.
> Meer over hitte


Zonnen

De zon geeft mensen een prettig en ontspannen gevoel. Maar we kunnen niet onbeperkt genieten van de zon vanwege de UV-straling in het zonlicht. Te veel UV-straling kan schade aan de huid veroorzaken.
> Meer over zonnen


Smog

Als het een aantal dagen erg warm en zonnig is en er weinig wind staat, kan er smog ontstaan. Bij smog is de lucht vervuild door ozon of fijnstof. Dit kan zorgen voor benauwdheid, hoesten, geïrriteerde ogen, neus en keel, en een toename van astma-klachten.
> Meer over smog


Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten. Hooikoorts veroorzaakt niezen, jeukende/tranende ogen en loopneuzen.
> Meer over hooikoorts


Rupsen

In het voorjaar en in de zomer kunnen twee verschillende soorten rupsen voorkomen, die gezondheidsklachten geven.
> Meer over rupsen


Teken

Een tekenbeet kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Met eenvoudige maatregelen kunt u dit voorkomen.
> Meer over teken


Reuzenberenklauw

Het sap van de reuzenberenklauw kan huidklachten veroorzaken.
> Meer over reuzenberenklauw


Voedselveiligheid

Bij het stijgen van de temperatuur nemen de risico's voor voedselvergiftiging toe. Tijdens de zomer komen voedselinfecties als gevolg van slechte bewaar- en bereidingsomstandigheden vaker voor. Een voedselinfectie kan braken, diarree en andere klachten veroorzaken.
> Meer over voedselveiligheid


Alcohol

Alcohol werkt vochtafdrijvend. Tijdens de zomermaanden is het risico op uitdroging en oververhitting bij alcoholgebruik hierdoor extra groot.
> Meer over alcohol


Zwemmen in natuurwater

Als het warm is, zoeken veel mensen verkoeling in natuurwater. Maar door het warme weer is het risico groter dat natuurwater besmet raakt met ziekteverwekkers als bacteriën, blauwalg of botulisme. Daar kunnen mensen behoorlijk ziek van worden.
> Meer over zwemmen in natuurwater