project.skip_navigation Spring naar inhoud

(088) 355 01 00

Winterregeling daklozen

Nachtopvang tijdens langdurige kou

Als het vanwege de kou te gevaarlijk is om buiten te slapen, gaat de Haagse winterregeling in. Tijdens de winterregeling is de nachtopvang gratis. Naast de reguliere nachtopvang zijn er dan slaapplaatsen aan de Zilverstraat 40 in Den Haag. Voor vrouwen zijn er extra slaapplaatsen bij de Kessler Stichting in Den Haag. Tijdens de winterregeling gelden aangepaste regels.


Wanneer winterregeling?

De regeling gaat in bij langdurige kou, waarbij de (gevoels)temperatuur ’s nachts heel laag kan zijn. Zodra de temperatuur weer stijgt, stopt de regeling. Ook andere (extreme) weersomstandigheden kunnen aanleiding zijn om de winterregeling te starten. Het Daklozenloket voert de regeling uit tussen 1 november en 31 maart.


Voor wie?

De winteropvang is vooral bedoeld voor mensen die:

 • normaal gesproken buiten slapen.
 • onder slechte omstandigheden wonen, bijvoorbeeld zonder verwarming.


Locaties

Winteropvang Zilverstraat
Stichting Dr. Schroeder van der Kolk
Zilverstraat 40
2544 ER Den Haag

Hier kunnen maximaal 125 mensen terecht.

Vrouwen
De opvang aan de Zilverstraat is minder geschikt voor vrouwen. Tijdens de winterregeling zijn er voor hen extra slaapplaatsen bij de reguliere nachtopvang:

Kessler Stichting
Delagoastraat 60
2572 XG Den Haag

Aangepaste regels

Tijdens de winterregeling zijn sommige regels aangepast:

 • Cliënten hoeven tijdens de winterregeling geen eigen bijdrage van € 2,- per nacht te betalen. Dit geldt voor bezoekers van de extra winteropvang én voor mensen die voor het ingaan van de regeling al in de reguliere nachtopvang sliepen.
 • Bij de winteropvanglocatie (Zilverstraat 40) geldt geen legitimatieplicht en is geen zorgpas nodig. Dit blijft wel gelden voor de reguliere nachtopvang aan de Delagoastraat en de jongerenopvang Vast en Verder.
 • De zorgpas is door de winterregeling niet langer geldig dan normaal.
 • Korte schorsingen voor kleine overtredingen gelden niet tijdens de winterregeling. De overige huisregels blijven uiteraard gewoon gelden.

Begeleiding winteropvang Zilverstraat 40

Cliënten kunnen rekenen op begeleiding door:


 • ervaren hulpverleners van het Leger des Heils
 • mensen die in de catering en beveiliging werken vanuit de leerwerktrajecten van Schroeder
 • medewerkers van een professioneel beveiligingsbedrijf (ook ’s nachts aanwezig)

Medische zorg tijdens de winterregeling

Een wijkverpleegkundige is regelmatig aanwezig op de Zilverstraat 40. De verpleegkundige doet ook kleine (wond)behandelingen en geeft advies.

 • Voor bovengenoemde medische zorg tijdens de winterregeling geldt dat men hiervoor niet verzekerd of legaal in Nederland hoeft te zijn.
 • Als het nodig is verwijst de verpleegkundige door naar de eigen huisarts of naar de praktijk van de Haagse Straatdokter.
 • Met acute medische klachten kan men dag en nacht terecht op de spoedeisende hulp van het HMC Westeinde.
 • Meer informatie over medische basiszorg voor daklozen.

Posters, folders en stickers winterregeling Den Haag

Winteropvang Delft

De gemeente Delft heeft ook een winterregeling aan de Spoorlaan 7 in Delft. Kijk voor meer informatie op de website van PerspeKtief.

Winterkoudeonderzoek

Het Winterkoudeonderzoek geeft inzicht in de kenmerken en problematiek van de groep feitelijk daklozen. Het onderzoek vindt plaats in de 4 grote steden (Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Rotterdam) en in Delft.
Lees verder