Vragen en antwoorden over coronavaccinatie en testen op corona

Veelgestelde vragen over het coronavirus

Hebt u een vraag over het coronavirus? Op deze pagina vindt u de veelgestelde vragen over het coronavirus aan GGD Haaglanden.

Is uw vraag daarmee niet beantwoord, bel dan het landelijke publieksinformatienummer 0800-1351 (Geopend van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur. Gesloten in het weekend en op feestdagen) of stuur een mail naar info@ggdhaaglanden.nl.

Vragen over vaccineren

Vindt u hieronder uw vraag niet terug? Op de website van het RIVM staat een uitgebreider overzicht met vragen en antwoorden over de coronavaccinatie.

 • Mag ik iemand meenemen naar de vaccinatielocatie?

  Alleen als het medisch noodzakelijk is, kunt u een begeleider meenemen. Ook kinderen t/m 17 jaar mogen een begeleider meenemen.

  Komt u voor uw eigen vaccinatie? U kunt dan geen kinderen mee naar binnen nemen. Hetzelfde geldt voor huisdieren, met uitzondering van als zodanig herkenbare hulphonden. Dit doen we om uw en onze gezondheid te beschermen.

 • Waar vind ik betrouwbare informatie over de coronavaccins?

  Hoe werkt het coronavaccin en hoe lang? Is het schadelijk? Hoe zit het met de bijwerkingen? En, hoe kan het dat het vaccin zo snel is ontwikkeld? Prof. dr. Marjolein van Egmond, immunoloog van het Amsterdam UMC, gaat in dit filmpje in op de feiten en fabels over het coronavaccin.

  Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verschillende coronavaccins.

 • Mijn gegevens staan niet in MijnRIVM, hoe komt dat?

  Dit kan verschillende redenen hebben:

  • Het kan even duren voor uw vaccinatie in Mijn RIVM staat. Controleer daarom of uw gegevens goed in de database van de GGD staan, lees voor meer informatie het nieuwsbericht van 17 juni.
  • U hebt misschien geen toestemming gegeven om uw vaccinatiegegevens met het RIVM te delen.
  • U hebt zich eerder misschien uit laten schrijven uit de registratie.

  Meer informatie over de registratie in MijnRIVM vindt u op de website van het RIVM.

 • Een klacht over de dienstverlening?

  …over het maken van een afspraak of het inzien van de testuitslag

  Hebt u een klacht over het maken van een afspraak voor een test of vaccinatie of over het inzien van de testuitslag? Vul dan dit formulier in op de website van de Rijksoverheid.

  …over de dienstverlening van GGD Haaglanden

  Als u een klacht heeft over de dienstverlening van GGD Haaglanden met betrekking tot corona, laat ons dat dan weten via corona.klachten@ggdhaaglanden.nl.

  Als u opmerkingen hebt over onze dienstverlening met betrekking tot de coronavaccinatie, stuur dan een e-mail naar coronavaccinatie@ggdhaaglanden.nl.

 

Vragen over testen en traceren

Vindt u hieronder uw vraag niet terug? Op de website van het RIVM staat een uitgebreider overzicht met vragen en antwoorden over COVID-19.

 • De ziekte COVID-19

  Wat zijn de symptomen van het coronavirus (COVID-19)?

  De meest voorkomende klachten van COVID-19 zijn:

  • verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn);
  • hoesten;
  • benauwdheid;
  • verhoging of koorts;
  • plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping).

  Kijk voor meer informatie op de website van het RIVM.

  Ik denk dat ik corona heb. Wat moet ik doen?

  Blijf thuis en maak zo snel mogelijk een afspraak voor een coronatest. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

  Wat kan ik doen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen?

  Ook na vaccinatie kunt u anderen nog steeds besmetten. Lees meer over de huidige gezondheidsadviezen op de website van de Rijksoverheid.

  Hoe zorg ik dat ik niet besmet word met het coronavirus?

  Op de website van de Rijksoverheid kunt u de basisregels en de gezondheidsadviezen nalezen.

  Kan ik besmet raken met het coronavirus door het aanraken van een oppervlak?

  Die kans is klein. Door vaak handen te wassen houdt u die kans zo klein mogelijk. Meer informatie leest u op de website van het RIVM.

  Zijn er extra risico’s bij zwangerschap?

  Voor zover bekend lijkt het ziekteverloop bij zwangeren hetzelfde als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Meer informatie vindt u op de website van het RIVM.

 • Testen en testuitslag

  Wanneer en bij welke klachten moet ik mij laten testen?

  Hebt u klachten als neusverkoudheid, een loopneus, niezen, keelpijn, hoesten of koorts?  Of ruikt of proeft u plotseling minder? Dit kan betekenen dat u corona (COVID-19) hebt. Blijf thuis en maak een afspraak voor een coronatest via 0800-1202 of via de website www.coronatest.nl. Hebt u contact gehad met iemand met corona? Ook dan laat u zich testen, ook als u geen klachten hebt.

  Testen is belangrijk, zo voorkomt u dat u vrienden en familie besmet. U blijft in ieder geval thuis totdat de uitslag van de test bekend is. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

  Let op: Heeft u ernstige/acute klachten of verergeren de klachten plotseling? Neemt u dan direct telefonisch contact op met de huisarts.

  Waarom is testen belangrijk?

  Door de test weet u of u besmet bent met het coronavirus. Zo kunt u besmetting van de mensen om u heen voorkomen. Het snel testen en voorkomen van verspreiding is belangrijk. Lees meer op de website van de Rijksoverheid.

  Hoe meld ik me aan voor een coronatest?

  U kunt op 2 manieren een afspraak maken:

  • Telefonisch: bel 0800-1202. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 08.00 tot 20.00 uur. Houd uw burgerservicenummer (BSN) bij de hand.
  • Online: op www.coronatest.nl logt u in met uw DigiD.

  Hoe kan ik mijn testafspraak afzeggen?

  Dat kan door te bellen naar 0800 1202.

  Wat moet ik doen als ik geen mail heb ontvangen met een afspraakbevestiging?

  Hebt u de mail met de afspraakbevestiging niet ontvangen? Neem dan contact op met 0800 1202.

  Ik ben zorgmedewerker en ik wil  me met voorrang laten testen? Kan dat?

  Zorgmedewerkers kunnen zich met voorrang laten testen. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

  Waar zijn de testlocaties in Haaglanden en wat zijn de openingstijden?

  U vindt een overzicht op de webpagina over de testlocaties van GGD Haaglanden.

  Wat kost de test?

  U betaalt niet voor de test.

  Welke test gebruikt de GGD?

  GGD’en gebruiken in de testlocaties vooral de PCR-test. Op de website van de Rijksoverheid leest u meer over de verschillende soorten testen.

  Hoe ontvang ik de uitslag van mijn coronatest?

  Na de coronatest ontvangt u meestal binnen 48 uur de uitslag. Soms duurt het iets langer. Dit is afhankelijk van de drukte bij de GGD, de laboratoria en het landelijk callcenter.

  Hebt u de testafspraak online gemaakt?

  Dan ontvangt u een e-mail als de testuitslag op coronatest.nl staat. U logt in met uw DigiD om de uitslag in te zien.

  Hebt u de testafspraak telefonisch gemaakt?

  Dan wordt u gebeld over de uitslag, ook in het weekend. U kunt bij het maken van de afspraak ook aangeven dat u een e-mail wilt ontvangen als de testuitslag op coronatest.nl staat. In dat geval wordt u niet meer gebeld. Let op: voor het online inzien van de uitslag hebt u een DigiD nodig. Bij een positieve testuitslag belt GGD Haaglanden u.

  Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

  Ik kan de testuitslag niet inzien op coronatest.nl, wat nu?

  Hebt u een mail ontvangen dat de testuitslag klaar staat, maar kunt u deze niet inzien? Bij de veelgestelde vragen van coronatest.nl vindt u meer informatie.

  Wat betekent het als ik positief getest ben op corona?

  Dit betekent dat u besmet bent, dus dat u het virus van iemand anders hebt gekregen. Meer informatie staat op coronatest.nl.

  Waar vind ik eenvoudige informatie over testen op corona?

  Op de website van Steffie (initiatief van VWS) vindt u eenvoudige uitleg over ​corona en coronatesten.

  Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  Uw gegevens worden gebruikt om de coronatest te doen en de uitslag te communiceren. Daarbij gaan we heel zorgvuldig om met uw gegevens en houden we ons aan de AVG. Op de website van de GGD GHOR Nederland leest u meer over de coronatest en uw privacy.

 • Isolatie, quarantaine en bron- en contactonderzoek

  Wat is isolatie en wat is quarantaine?

  Isolatie is een maatregel voor iemand met ziekteverschijnselen. Diegene moet geïsoleerd worden van anderen zodat hij de ziekte niet verder kan verspreiden. Hij verblijft dus in afzondering.

  Voor COVID-19 geldt dat mensen die niet in het ziekenhuis opgenomen hoeven te worden, in thuisisolatie mogen verblijven. De GGD roept iemand op om in (thuis)isolatie te gaan.

  Quarantaine is een maatregel voor mensen die contact hebben gehad met een positief geteste persoon. U kunt al besmettelijk zijn, ook al hebt u zelf (nog) geen ziekteverschijnselen. Dit is de reden dat we huisgenoten en nauwe contacten dringend vragen om in quarantaine te gaan. Doe de quarantainecheck op quarantainecheck.rijksoverheid.nl.

  Meer informatie hierover vindt u op de website van het RIVM.

  Hoe gaat het bron- en contactonderzoek in zijn werk?

  Bent u positief getest op het coronavirus? Dan voert de GGD een bron- en contactonderzoek uit. Hiermee voorkomen we dat het virus zich verder verspreidt. Hoe dit werkt, leest u op de website van de Rijksoverheid.

  Ik ben in contact geweest met een positief getest persoon. Wat nu?

  Of u in quarantaine moet hangt van de persoonlijk situatie af. Twijfelt u? Doe dan de Quarantaine Check. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  Wanneer ben ik een ‘nauw contact’?

  Nauwe contacten zijn personen met wie u langer dan een kwartier contact had op minder dan 1,5 meter. Denk bijvoorbeeld aan de kapper of pedicure. Het kan ook gaan om personen met wie u korter dan een kwartier contact had, maar met een hoog risico, bijvoorbeeld mensen met wie u hebt gezoend of geknuffeld of iemand die u in het gezicht heeft gehoest.

  Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

  Hoe werkt de coronamelder app?

  De Coronamelder App stopt tijdelijk vanaf 22 april 2022. Meer informatie hierover vindt u op coronamelder.nl.

 • Reizen van en naar het buitenland

  Waarmee moet ik rekening houden als ik op vakantie ga?

  U vindt op de website “Nederland Wereldwijd” een overzicht met actuele reisadviezen en antwoorden op de meest gestelde vragen van Nederlanders in het buitenland. Ook vindt u er informatie of u moet testen voordat u naar het buitenland gaat.

  Informeer uzelf goed over de geldende regels in het land waar u naartoe reist, zoals de mondkapjesplicht, het afstand houden én naar de openstelling van bijvoorbeeld restaurants en toeristische attracties.

  Ik reis naar het buitenland. Kan ik een test en verklaring krijgen van de GGD dat ik geen coronavirus heb?

  Een non-COVID-19-verklaring is een bewijs dat u op een bepaalde datum getest bent en dat de uitslag negatief was. Sommige landen eisen zo’n verklaring. De GGD geeft zo’n verklaring niet af. U kunt hiervoor terecht bij een Travel Clinic of Vaccinatiecentrum bij u in de buurt. De kosten zijn voor eigen rekening. Neem contact op met uw reisorganisatie of vliegtuigmaatschappij als u vragen hebt.

  Ik kom terug uit een land met een oranje reisadvies. Wat moet ik doen als ik weer terugkom in Nederland?

  Sinds 25 februari 2022 hoeven reizigers niet meer in quarantaine na aankomst in Nederland. Er zijn nog wel andere regels voor reizigers naar Nederland. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

  Moet ik ook in quarantaine als ik op doorreis ben?

  U vindt op de website van de Rijksoverheid meer informatie over de geldende regels.

 • Risicogroepen

  Wanneer behoor ik tot een risicogroep?

  Sommige mensen lopen een groter risico om ernstig ziek te worden door het coronavirus. Dit zijn de risicogroepen. U zit in een risicogroep wanneer u:

  • ouder bent dan 70 jaar, zeker wanneer u minder zelfredzaam bent. Kwetsbare ouderen die meer moeite hebben met zelfredzaamheid lopen meer risico dan vitale ouderen.
  • tussen de 18-70 bent en een verminderde weerstand of onderliggende aandoening hebt.

  Het RIVM geeft een uitgebreid overzicht van de risicogroepen voor het coronavirus.

  Aan welke regels moet ik me houden als ik tot een risicogroep behoor?

  Mensen uit risicogroepen wordt aangeraden om extra voorzichtig te zijn. Ook voor bezoekers van mensen die tot een risicogroep behoren is dat belangrijk.

  Meer informatie voor risicogroepen vindt u op de website van het RIVM.

  Hoe regel ik beschermingsmiddelen voor mijn mantelzorger?

  Uw huisarts kan op uw naam een elektronisch recept uitschrijven. Daarmee kan uw mantelzorger gratis een pakket ophalen bij de apotheek of dit laten bezorgen. Het pakket bevat: handschoenen, mondneusmaskers, halterschorten, een bril en een flacon desinfectans. Meer informatie vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 • Mensen met een beperking

  Ik ben doof of slechthorend, hoe kan ik me aanmelden voor een test?

  Bent u doof of slechthorend? U kunt dan bellen via de Teletolkdienst van KPN. Met de Tolkcontact-app kan het ook. Zie voor meer informatie hierover de website van Tolkcontact en KPN.

  Is het niet mogelijk om te bellen of de tolkdienst te gebruiken, dan kunt u een e-mail sturen naar coronatest@ggdhaaglanden.nl. Geef in de e-mail aan dat u zich wilt aanmelden voor een test en wat de reden is dat u het landelijke nummer niet kunt gebruiken. Zet in deze mail geen persoonlijke informatie, behalve hoe u te bereiken bent. De GGD neemt dan contact met u op. U wordt zo snel mogelijk getest. Afspraken worden gemaakt in volgorde van aanmelding, tot maximaal 2 werkdagen vooruit.

 • Algemene vragen

  Hebt u een klacht over de dienstverlening?

  … over het maken van een afspraak of het inzien van de testuitslag

  Hebt u een klacht over het maken van een afspraak voor een test of vaccinatie of over het inzien van de testuitslag? Vul dan dit formulier in op de website van de Rijksoverheid.

  … over de dienstverlening van GGD Haaglanden

  Als u een klacht hebt over de dienstverlening van GGD Haaglanden met betrekking tot corona, laat ons dat dan weten via corona.klachten@ggdhaaglanden.nl.

  Als u een opmerkingen hebt over onze dienstverlening met betrekking tot de coronavaccinatie, stuur dan een mail naar coronavaccinatie@ggdhaaglanden.nl.

  Waar vind ik informatie over corona in andere talen?

  U vindt meertalige informatie op de volgende websites:
  • Op www.globaltalk.nl staat de vertaling van de laatste corona-persconferentie in 8 talen.
  • Op www.pharos.nl vindt u informatie over corona in meerdere talen.

  Waar vind ik meer informatie uit de regio?

  Op de onderstaande webpagina’s van onze regiogemeenten vindt u meer informatie over corona in uw gemeente.